A világ egyik legkiválóbb utánpótlásműhelyének nevezett felcsúti akadémia látogatást tett Salzburgban, és nem pont az lett a meccsek eredménye, amire a világ egyik legkiválóbb akadémiájától számítani lehetne

sport
augusztus 13., 12:12

Az olimpia méltatlanul háttérbe szorította a világ egyik legkiválóbb utánpótlásműhelyében folyó szakmai munkát, de most pótoljuk a lemaradást.

A nagy hagyományokkal rendelkező magyar futballiskola növendékei látogatást tettek a semmiből felhúzott, mindössze 2014-ben létrehozott salzburgi Red Bull Akadémián. Ahol egyebek között Szoboszlai Dominik is nevelkedett.

A Puskás Akadémia honlapja így foglalja össze az utat:

„A hét második felében U15-ös, U16-os és U19-es csapataink az FC Salzburg otthonába látogattak, ahol a patinás klub alakulataival találkozva, értékes tapasztalatokkal gazdagodtak.

Ezeken a mérkőzéseken természetesen nem volt eredménykényszer, sokkal inkább a további fejlődéshez szükséges lehetőséget keresték a szakmai stábok.

Az osztrák Bundesligában szereplő, 17-szeres bajnok és nyolcszoros kupagyőztes együttes UP-csapatai mindhárom összecsapáson éltek a hazai pálya előnyével, a mieink pedig a hét első felében megvívott kupaküzdelmek fáradalmainak dacára jól állták a sarat.”

A „természetesen nem volt eredménykényszer”, a „további fejlődéshez szükséges lehetőségek keresése”, a „hazai pálya előnye”, a „kupaküzdelmek fáradalmai” és a „jól állták a sarat” nyilván rögtön felkelti a hősies magyar küzdelmek iránt lelkesedő futballrajongók érdeklődését.

Egy másik cikkből kiderülnek a salzburgi túra részletei is, három vereség, nem is akármilyenek, méghozzá a vezetőedzők értékeléseivel.

A legidősebbek, az U19-esek 2-0-ra kaptak ki.

Babó Levente vezetőedző értékelése

„Arra törekedtem, hogy a Salzburg elleni összecsapáson mindenki lehetőséget kapjon, az osztrák csapat ugyanis olyan stílust és játékerőt képvisel, amely fejlesztő hatással lehet a játékosainkra. Alig három hete dolgozunk együtt, azon vagyok, hogy éles helyzetben is megismerjem a fiúkat. Kiváló mérkőzésen léphettünk pályára, rendkívül erős ellenféllel játszottunk, amely intenzív mérkőzést kerekített a találkozásunkból. Erre az intenzitásra kellett reagálnunk. Szükségünk volt 10-15 percre, hogy felvegyük a ritmust, de amint ez megtörtént, rendben volt a játék. Adódtak lehetőségeink, kiegyenlített meccset láthattunk.”

A 16 évesek tapasztalatgyűjtő meccse:

FC Salzburg – Puskás Akadémia 9–0 (2–0)

Arany Dávid vezetőedző értékelése:

„Szűk kerettel érkeztünk a találkozóra, az első félidő rendben volt, három nagy helyzetünk is akadt, ám két rossz helyen eladott labdából az ellenfél jutott előnyhöz. Míg az első játékrészben egyenrangú partnerei voltunk az osztrákoknak, addig a másodikban fizikálisan elfogytunk, olyan nagy tempót diktált a Red Bull, hogy nem tudtuk felvenni, felőröltek minket. Ugyanakkor fontos, hogy reálisan értékeljünk. Túl azon, hogy szűk volt a keretünk, mi még csak a felkészülés elején járunk, nekik viszont egy hét múlva indul a bajnokság. Összességében viszont nagyon hasznos volt a találkozó, egyértelműen szolgálta a fejlődésünket.”

És a 15 évesek meccse:

FC Salzburg – Puskás Akadémia 6–1 (3–0)

Lednitzky András vezetőedző értékelése:

„Annak ellenére is hasznos mérkőzést játszottunk, hogy az eredmény nem néz ki jól. Komoly nyomást helyezett ránk az ellenfelünk, és mire felvettük a ritmust, a számszerű kérdések már eldőltek. A hét első felében lejátszott topolyai torna és ez a mérkőzés ugyan fárasztó volt, de rengeteg tapasztalatot szereztünk, amelyet igyekszünk beépíteni a munkánkba a következő időszakban.”

Az eredménykényszer nélküli három meccs gólkülönbsége 1-17

Kiemelt videóink