Iránt nem érdekli, hogy a nyugati országok nem akarnak újabb háborút

külföld
augusztus 13., 15:01

Telefonon beszélt egymással a brit miniszterelnök és az iráni elnök, előbbi arra kérte utóbbit, hogy hagyjon fel az Izrael elleni katonai fenyegetéssel. Maszúd Pezeskján azonban azt mondta, a megtorlás az izraeliek megállításának eszköze és Irán törvényes joga, írja a BBC.

photo_camera Maszúd Pezeskján iráni elnök Fotó: IRANIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu via AFP

Egyelőre nem világos, pontosan mit tervez Irán, miután Teheránban megölték a Hamász politikai vezetőjét. Izrael egyébként nem vállalta magára a merényletet. Első reakcióként Irán Izrael elleni támadást helyezett kilátásba, ám a nyilvánosságra került információk alapján mintha csökkent volna ennek az esélye az elmúlt napokban.

A hét elején Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország vezetői közleményben kérték Iránt, hogy tartózkodjon a regionális feszültségeket tovább fokozó támadásoktól. A brit miniszterelnök a Pezeskjánnal folytatott beszélgetéskor figyelmeztetett, hogy Irán könnyen elszámíthatja magát, holott most a megfontolt és nyugodt mérlegelésnek lenne itt az ideje.

photo_camera Keir Starmer brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök Fotó: HOLLIE ADAMS/AFP

Pezeskján az iráni média szerint azt mondta, semmilyen háború nem áll egyik ország érdekében sem, ám a külső agresszióra adott büntető válasz az államok törvényes joga. Az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint a nyugati országok követelései „nélkülözik a politikai logikát, teljesen ellentmondanak a nemzetközi jog elveinek, szabályainak, és túlzók”.

Izrael eközben a legmagasabb készültségi szintre állította hadseregét, miután az amerikai vezetés értesülései szerint Irán rövid időn belül támadhat. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn bejelentette, tengeralattjárót és repülőgép-hordozót is küldenek a Közel-Keletre Izrael védelmében.

Kiemelt videóink