Kedden reggel elkezdték kifizetni a vasmű dolgozóit

gazdaság
augusztus 13., 08:34

Miután megírtuk, hogy az ígéret ellenére hétfőn estig nem kapták meg a bérüket a dunaújvárosi vasmű dolgozói, kiderült, hogy kedd reggelre megindultak az utalások. A Telex megkereste Magyar Zoltánt, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki elmondta, egyre több helyről kapnak visszajelzést arról, hogy odaért az elmaradt bér, ugyanakkor a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszról továbbra sincs információjuk.

„A dunaújvárosi Vasműnél a vállalat helyett a szakszervezet tájékoztatja a dolgozókat a helyzetről. A cég vezetői a hírek szerint nincsenek a gyárban” – írja a Facebookon a szakszervezet. Azt is hozzáteszik, hogy szerdán „a Liberty vezetésével ülnek le, és ha kell, naponta járnak a nyakukra, amíg kézzel fogható biztosítékot nem kapnak arról, nem áll elő többet hasonló helyzet”.

link Forrás

Az egykori Dunai Vasmű, majd Dunaferr néven futó gyár tulajdonosa, a Liberty Steel június 10-én, a választások után egy nappal jelentette be, hogy fokozatosan leállítja a két utolsó kokszolókemencét. Szakértők szerint ez visszafordíthatatlan folyamat, a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg fog szűnni az acélgyártás Magyarországon.

Tavaly októberben került hivatalosan is az akkor épp bedőlés szélén álló, felszámolt Dunaferr a Liberty Steelhez, bár a tranzakciót már július óta lehet tudni. A Nagy Márton vezette gazdasági minisztérium tavaly nyáron „a megmentési folyamat következő lépéseként” büszkélkedett a tranzakcióval, amivel „az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló”.

Bő egy év elteltével ott tartunk, hogy a dunaújvárosi cég határidőre, augusztus 10-ig nem tudta kifizetni a júliusi béreket. De ami még aggasztóbb, hogy a cégnyilvántartás adatai szerint a Dunaferr két leányvállalata olyan szinten vált fizetésképtelenné, hogy a napokban az állami adóhatóság végrehajtást indított ellenünk.

Kiemelt videóink