Zelenszkij: Az ukrán hadsereg 74 települést tart ellenőrzése alatt orosz területen

háború
augusztus 13., 18:56

Az ukrán hadsereg 74 települést tart ellenőrzése alatt orosz területen – állítja Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök azt mondta: „A nehéz és heves harcok ellenére erőink tovább nyomulnak előre a Kurszki régióban, és a »cserealapunk« egyre nő.”

Zelenszkij szerint az elfoglalt területeken „továbbra is folyik a humanitárius megoldások kidolgozása”. Azt nem részletezte, hány civil maradt ezeken a településeken.

Volodimir Zelenszkij a Harkivi régióban 2024. április 9-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij a Harkivi régióban 2024. április 9-én. Fotó: HANDOUT/AFP

Alekszej Szmirnov, a Kurszki régió megbízott kormányzója augusztus 12-én a Vlagyimir Putyinnal tartott találkozón azt mondta, az ukrán hadsereg 28 települést foglalt el. Az orosz védelmi minisztérium akkor azt állította, a térségben nem történt további ukrán csapatok előrenyomulása. Közben az oroszok már egy olyan kurszki járást is evakuálnak, ami nem határos Ukrajnával.

Ukrajna hétfő estig nem nagyon kommentálta a kurszki akciókat, de az esti haditanács óta elkezdtek róla nyilatkozni. Nemrég az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy nem akarják a Kurszki régióban lévő területeket elvenni, csak az embereiket akarják megvédeni. (via Meduza)

Kiemelt videóink