A kurszki harcok ellenére sem állítja le Oroszország és Ukrajna a gázszállítást

háború
augusztus 14., 08:19

Oroszország és Ukrajna továbbra is szállítana gázt Európába, még úgy is, hogy a harcok a kurszki régióban a kulcsfontosságú határkeresztező tranzitpont közelében zajlanak, írja a Bloomberg.

photo_camera Szudzsa Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Mindkét félnek komoly anyagi érdeke fűződik az üzemanyag áramlásának fenntartásához, ezért egyikük sem akarja leállítani a régióban található Szudzsa gázátvevő állomáson keresztül történő gázáramlást, mondták a lapnak források. Az ukrán gazdaságnak a gáztranzit létfontosságú forrásokat biztosít, míg Európa továbbra is Oroszország egyik legnagyobb gázvásárlója.

Múlt kedden az ukrán hadsereg betört Oroszország területére, és jelenleg 74 települést tart ellenőrzése alatt. A szállítások megszakadásától való félelem az európai gázárakat jelentősen megdobta.

„Szándékunkban áll továbbra is biztosítani a gázszállítási szolgáltatásokat a megállapodás keretében” – közölte az ukrán Naftogaz egy közleményben, utalva a decemberben lejáró gáztranzit-megállapodásra. Az orosz Gazprom nem válaszolt a lap megkeresésére, az ukrán energiaügyi minisztérium nem kívánt nyilatkozni.

Kiemelt videóink