Gázai egészségügyi minisztérium: Több mint negyvenezer palesztin halt meg a háború kitörése óta

háború
augusztus 15., 14:55

Tíz hónappal azután, hogy Izrael háborút indított a Hamász ellen az október 7-i terrortámadás miatt, a palesztin áldozatok száma meghaladja a negyvenezer főt, közölte a Gázai egészségügyi minisztérium. Az Izrael által támadott, nagyjából kétmilliós lakosságú övezetben a minisztérium szerint több mint kilencvenezer a sérültek száma.

photo_camera Palesztinok a törmelék közül gyűjtögetnek, miután izraeli légicsapás érte a Nuseirat tábort, megölve és megsebesítve civileket, a Gázai övezetben szerdán. Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

A Hamász vezetése alatt működő minisztérium nem tesz különbséget a civil és a katonai áldozatok között, de azt állítja, hogy a halottak többsége nő és gyermek. Izraeli közlések szerint a háború kezdete óta több mint tizennégyezer harcost öltek meg. A CNN nem tudta megerősíteni a gázai minisztérium állításait.

Az Izraelt ért október 7-i terrortámadásban megölt 1195 emberből 815 civil volt az AFP számításai alapján. Az izraeli hadsereg közlései szerint a háború óta több mint háromszáz katonájuk halt meg.

Csütörtökön újabb tűzszüneti tárgyalásokat tartottak volna az Egyesült Államok közvetítésével, ám a Hamász szerdán közölte, hogy nem vesz részt rajtuk. A Hamász egy képviselője kedden azt nyilatkozta, hogy a már májusban vázolt fegyverszüneti terveket kéne gyakorlatban megvalósítani, nem pedig további tárgyalásokat folytatni.

Biden május végén vázolta fel az izraeli tűzszüneti javaslatot, ami azóta a Hamász és Izrael közti tárgyalások alapját képezi az USA, Katar és Egyiptom közvetítésével. A javaslat három szakaszból áll, a túszok elengedését, a Gázában tartózkodó izraeli csapatok visszavonását és az övezet újjáépítését is magába foglalhatja.

Kiemelt videóink