Lavrov: Komolytalan, hogy részeg ukránokra akarják kenni az Északi Áramlat felrobbantását, világos, hogy Washington áll a háttérben

külföld
augusztus 19., 16:27

Németországnak felelnie kell Oroszország minden kérdésére az Északi Áramlat gázvezetékek ellen 2022 szeptemberében elkövetett "terrorcselekményt" illetően - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyijának adott interjúban, amelyről készült videót a napilap Telegram-oldalán tették közzé.

"Németországnak minden kérdésre felelnie kell. Először is fel kell hagyniuk azzal, hogy kategorikusan elutasítják azon tények közzétételét, amelyeket nem tudtak nem észrevenni. És amikor az általunk követelt bármilyen információt a hivatalos csatornákon keresztül nem kapunk meg, de újságcikkekben felmerül, mégpedig egy időben, ha jól emlékszem, három német lapban is, Amerikában pedig a The Wall Street Journalben, ez felvet olyan gondolatot, hogy mindez csak színjáték" - nehezményezte Lavrov.

Hogy Lavrov pontosan milyen cikkekre utal, azt nem tudni, mindenesetre a tavaly nyári időszakra például ráillik mindez, amikor előbb a WSJ, aztán a Spiegel és a ZDF írt arról, hogy Kijev felé mutatnak a dolgok a robbantás ügyében.

Aztán most nemrég hasonló hír-nagyüzem volt: a Spiegel írta, hogy Németország elfogatóparancsot adott ki egy ukrán férfi ellen az ügyben, a WSJ pedig azt, hogy Zelenszkij jóváhagyta az Északi Áramlat elleni robbantást, majd le akarta fújni, de a főparancsnoka folytatta az akciót. Azt is írta a WSJ, hogy az egész terv „egy átmulatott éjszakának és egy maroknyi olyan ember elszántságának köszönhetően született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért.”

Az orosz diplomácia vezetője mostani interjújában hangsúlyozta, hogy szerinte az ukránok amerikai segítség nélkül nem tudták volna végrehajtani az Északi-Áramlat elleni szabotázsakciót. "Most pedig olyan próbálkozásokat látunk, hogy a történteket megpróbálják részeg tisztek nyakába varrni, akik velük italozó üzletemberekkel közösen eldöntötték, hogy megtanulnak búvárkodni, vagy felbéreltek valakit a feladatra. Ez komolytalan!" - szögezte le Lavrov.

"Még abban az esetben is, ha a német sajtóban említett ukránok közül valakik valóban részt vettek az akcióban, egyedül akkor sem tudták volna végrehajtani azt. Ahogy azt nálunk mondják, világos, hogy a parancs legfelülről érkezett egy ilyen terrorcselekmény végrehajtására, a Nyugat esetében pedig a legfelül Washingtont jelenti" - hangsúlyozta.

Lavrov úgy fogalmazott, hogy a mostani művelet a figyelem elterelését szolgálja a valódi elkövetőkről, illetve "a terrorcselekmény" megrendelőitől. Mint mondta, továbbra is egy átlátható nemzetközi vizsgálatot fognak követelni az ügyben.
Kijelentette: "Szégyen, hogy Németország némán tűri, hogy megfosztották tartós energiaellátásától, és ebből következően gazdasági jólététől, ami hosszú-hosszú évtizedekig fejlődésének alapját jelentette megbízható és elfogadható árú orosz gázszállítások formájában".

Lavrov egyúttal leszögezte, hogy Moszkva "terrorista rezsimnek" tartja a kijevi vezetést. "Számunkra teljesen világos, hogy ez egy nárcisztikus, terrorista rezsim, amelyet eredetileg egy az Egyesült Államok közvetlen támogatásával végrehajtott államcsíny eredményeképpen hoztak létre". (Az MTI tudósítása alapján)

Kiemelt videóink