Kicselezték a lengyelek a németeket, hagyták, hogy az Északi Áramlat vezetékek felrobbantói visszatérjenek Ukrajnába

külföld
augusztus 21., 07:05

Németország arra kérte a lengyel hatóságokat, hogy vegyék őrizetbe az Északi Áramlat elleni merénylet gyanúsítottjait, akiknek azonban a lengyelek szerint inkább „kitüntetést kellene kapniuk” – írja a Meduza. Miután a lengyel ügyészség közölte, hogy a németek kérése ellenére nem intézkedhet az Északi Áramlat felrobbantásával vádolt ukrán búvárral szemben, Berlin a kormányhoz fordult, ám ott is elutasították a The Wall Street Journal cikke szerint.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osáról fényképezve Fotó: Ritzau Scanpix via Reuters

Németország júniusban küldött elfogatóparancsot Lengyelországnak a vezetékek felrobbantásával gyanúsított ukrán búvár, Vlagyimir Zsuravlev ellen. A lengyel ügyészség megtagadta az intézkedést, amíg a belbiztonsági hivatal nem vizsgálja ki az ügyet. Ekkor avatkozott be egy Olaf Scholz német kancellár vezette német miniszteri küldöttség. Július 2-án Varsóba látogattak, ahol megbeszélést tartottak Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel és társaival.

A németek arra kérték lengyel kollégáikat, hogy szerezzenek érvényt az elfogatóparancsnak. Egy magas rangú lengyel tisztviselő azonban azt mondta német kollégájának, hogy minden potenciális gyanúsítottat, aki szerepet játszhatott a vezeték megsemmisítésében, „ki kellene tüntetni, nem pedig letartóztatni” – írja a WSJ. A napokban egyébként hasonló szellemben tett közzé posztot a közösségi oldalán maga Tusk is.

Július 6-án a szóban forgó ukrán gyanúsított autóval elhagyta Lengyelországot Ukrajna felé, mondta a nyomozást ismerő forrás. Jelenleg a többi gyanúsított is Ukrajnában tartózkodik, amely nem adja ki állampolgárait.

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken 2022. szeptember 26-án éjjel történtek robbanások a dán Bornholm sziget közelében, a Balti-tengeren. A robbanások a csővezetékek négy szálából hármat megrongáltak. A nyomozást több ország, köztük Németország bűnüldöző szervei folytatták le.

A The Wall Street Journal szerint a gázvezetékek aláaknázására irányuló műveletet 2022 májusában találta ki ukrán tisztek egy csoportja. Volodimir Zelenszkij elnök kezdetben jóváhagyta a tervet, de a CIA, miután tudomást szerzett róla, arra kérte, hogy hagyjanak fel a művelettel. Az ukrán elnök kérte az előkészületek leállítását, de Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők akkori főparancsnoka figyelmen kívül hagyta a parancsot.

Volodimir Zsuravlev mellett két másik ukrán állampolgárt is gyanúsítanak a robbantásokban való részvétellel: a Scuba Family búváriskola alapítóit, Jevhen Uszpenszkijt és feleségét, Szvitlanát. Az asszony tagadja, hogy köze lenne a robbantásokhoz, azt állítja, hogy 2022 szeptemberében Kijevben tartózkodott.

Kiemelt videóink