Újabb orosz területre próbáltak behatolni az ukrán erők a helyi kormányzó szerint

külföld
augusztus 22., 09:06

Egy ukrán szabotázs és felderítő csoport megpróbált behatolni Oroszország Brjanszki területének Klimovszki járásába augusztus 21-én – ezt állítja Alekszandr Bogomaz, a terület kormányzója. A Brjanszki terület a Kurszki területtől nyugatra található, ezen belül a Klimovszki járás a legnyugatabbi rész, közvetlenül a belarusz határnál.

Az orosz kormányzó szerint meghiúsították az ukránok behatolási kísérletét. Aznap korábban orosz Telegram-csatornák egymásnak ellentmondó információkat terjesztettek állítólagos összecsapásokról a Brjanszki terület határa közelében. A Kreml-párti Mash Telegram-csatorna azt állította, hogy a csoport mintegy 200 ukrán katonából állt, de ezt nem lehetett független forrásból megerősíteni. Bogomaz szerint az orosz erők „megelőzték” a régió elleni támadást és „katonai vereséget mértek” az ukrán katonákra. Az orosz kormányzó azt állítja, hogy a helyzet a Brjanszki területen „stabilizálódott” és „ellenőrzés alatt van”. Az ukrán hadsereg nem kommentálta a jelentéseket.

A Kurszki terület egy részére három hete hatoltak be az ukránok. Az orosz média szerint több mint 122 ezer orosz menekült el a határ menti régiókból a kurszki invázió közepette. Volodimir Zelenszkij azt mondta, az ukrán erők eddig 1250 négyzetkilométert és 92 települést foglaltak el. Az ukrán elnök szerint a cél egy ütközőzóna kialakítása. A kurszki offenzíva miatt állítólag megszakadtak a titkos tárgyalások az oroszok és az ukránok között.

(Kyiv Independent – a borítókép ez esetben illusztráció, még a Kurszki területen készült pár napja. Fotó: Yan DOBRONOSOV / AFP)

Kiemelt videóink