Zelenszkij: A kurszki offenzíva célja egy ütközőzóna kialakítása

külföld
augusztus 19., 12:27

Az oroszországi Kurszk régió keleti részére történő behatolás célja egy ütközőzóna létrehozása, amivel megakadályozhatjuk Moszkva további támadásait a határon túlról, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este.

Volodimir Zelenszkij
photo_camera Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/Anadolu via AFP

Az AP hírügynökség szerint ez volt az első alkalom, hogy Zelenszkij őszintén beszélt a hadművelet céljáról, korábban azt mondta, hogy a határ menti Szumi régió lakosságát védenék csak. „A védelmi műveletekben összességében elsődleges feladatunk: a lehető legtöbb orosz háborús potenciál megsemmisítése és maximális ellentámadási akciók végrehajtása. Ez magában foglalja egy pufferzóna létrehozását az agresszor területén” – mondta beszédében.

A hétvégén az ukrán hadsereg két kulcsfontosságú hidat is megsemmisített, hogy akadályozzák az orosz infrastruktúrát. Pénteken a Gluskovó közelében lévőt, vasárnap meg nem erősített információk szerint Zvannoe közelében található hidat rombolták le. (Azóta a hivatalosan egyelőre nem megerősített hírek szerint lerombolták a harmadik, egyben utolsó hidat is.)

Mihajlo Podoljak, Zeleszkij főtanácsadója pénteken arról írt, hogy az offenzívával rá akarják venni Oroszországot egy tisztességes tárgyalási folyamat megkezdésére. A kurszki műveletről és az otthonaikból menekülő több mint kétszázezer civil helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk. Amíg a világ a kurszki frontra figyel, az orosz hadsereg a Donbaszra összpontosít.

Kiemelt videóink