A grúz kormánypárt ellenzéki pártokat tiltana be a parlamenti választás után

külföld
augusztus 24., 12:10

A Grúziát kormányzó Grúz Álom párt ellenzéki pártokat akar betiltani az októberi parlamenti választás után. Erről Irakli Kobahidze miniszterelnök beszélt pénteken.

Kobahidze azt mondta, a legnagyobb parlamenti ellenzéki frakció, az Egyesült Nemzeti Mozgalom mellett a kisebb Nyugat-barát frakciókat is fel kellene oszlatni, mert a valóságban ezek a pártok mind egy politikai erőt alkotnak.

Irakli Kobahidze
photo_camera Irakli Kobahidze Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Kobahidze szerint törvényen kívül kell helyezni ezeket a pártokat, mert „meg kell akadályozni, hogy „a bűnöző politikai erők bűnöző tagjai parlamenti képviselők legyenek”.

Az októberi parlamenti választáson az ellenzéki pártok összefogva akarják legyőzni a kormánypártot.

Kobahidze kijelentése tovább távolítja Grúziát ez Európai Uniótól. A kaukázusi ország régóta szeretne csatlakozni a szövetséghez, de a közeledés az elmúlt hónapokban megakadt. Az Európai Unió júliusban felfüggesztette Grúzia csatlakozási folyamatát, és elhalasztotta annak a 30 millió eurónak a kiutalását, amivel az ország védelmi szektorát támogatta volna.

Az uniós szankciókat az váltotta ki, hogy a grúz kormány az elnöki vétó ellenére is elfogadta az orosz mintára bevezetett külföldiügynök-törvényt, ami gyakorlatilag külföldi ügynöknek bélyegzi kormány kritikusait. (via Politico)

Kiemelt videóink