Már az első sorsolás jól mutatja, milyen klassz lehet a megújult Bajnokok Ligája

sport
augusztus 29., 19:56

Kevés jó dolog történt a 2020-as években, ezért érdemes megbecsülni, hogy az UEFA meghökkentően életrevaló módon szabta át a 36 csapatosra duzzasztott Bajnokok Ligája lebonyolítását. Pedig ha egy hétpróbás vagy kezdő focirajongó hirtelen ránéz a csütörtöki sorsolás eredményére, jó eséllyel csak a fejét fogja:

photo_camera Na ijedj meg, lejjebb lesznek jobban kiolvasható ábrák, ez az ijesztés kedvéért van!

De a kuszaság csak látszat, maert az új lebonyolítás gyorsan megérthető:

Nem lesznek csoportok, lesz viszont egyetlen nagy közös tabella mindenkinek, és úgynevezett svájci rendszer. Az eddigi csoportkör helyett fogják mind a 36 indulót, és erősorrendbe állítják őket. Ez egyben négy kalapot is jelent, ahogy az ábrákon is látható: a legerősebbek az 1.-től a 9.-ig az elsőbe kerülnek, a 10–18. kerül a másodikba, és így tovább. Minden csapat 8 meccset játszik úgy, hogy minden kalapból két ellenfelet sorsolnak ki neki, akik közül az egyikkel otthon, a másikkal idegenben játszik. Vagyis minden csapat garantáltan játszik két szupercsapattal, két nagyon jóval, két erőssel és két feltörekvővel. Ha lemegy a 8 „ligameccs”, fogják a 36-os óriástabellát. A top 8 csapat egyből bekerül az egyenes kieséses szakaszba, a 9–24. helyezettek oda-visszavágós alapon játszanak rájátszáskört, így ezzel a 8 további csapattal együtt alakul ki a legjobb 16 mezőnye, akik az eddig ismert módon játsszák le a nyolcad-, negyed- és elődöntőket meg a döntőt.

A gyakorlat mutatja meg, hogy ez mennyire jó ötlet, de legalább van benne változás, és pont olyan irányú, ami egy Eb-t vagy vébét is fel tudna dobni: a csoportkörben a válogatottak és a klubcsapatok csak összesen 3 másik csapat ellen játszanak, a BL-ben ráadásul kétszer. A svájci rendszerben ehhez képest 8 különféle ellenféllel szemben nézhetjük meg őket. Itt ráadásul könnyebben szabályozható, hogy ne legyen követhetelenül sok meccs: az első szakaszban szabadon eldönthető, hogy hány meccset játsszanak az indulók, a lényeg, hogy az páros szám legyen.

Nézzünk pár példát a friss sorsolás alapján:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.