A ligetvédőkkel szemben fellépő őrző-védők embere az álnyomozó, aki miatt az ügyészség elindíthatta az óbudai korrupciós eljárást

belföld
augusztus 30., 12:11

Egy több gyanús ügyben érintett, a Borkai-ügyben és a hadbizniszben is kavaró, Kubatov Gáborral is kapcsolatba hozott elítélt bűnöző homályos motivációjú játszmája kellett ahhoz, hogy a Kiss László óbudai polgármester elleni korrupciós ügyben elinduljon az eljárás - írja a Telexen Dezső András, akihez eljutottak a nyomozati iratok. A cikk izgalmasrészleteket ad az óbudai ügyhöz, de legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Az előzetes letartóztatásba tett Kiss Lászlót azzal gyanúsítják, hogy 18 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el a 2019-es polgármesterré választása óta. Ő tagadja a vádakat, a DK-s Vadai Ágnes pedig koncepciós ügyről beszél Óbuda kapcsán, szerinte egy állami vezető rendelte meg a polgármester lebuktatását. Az ügyészség erre azt mondta, hogy nem politikai megrendelés történt; az ügyet az indította el, hogy valaki, egy büntetett előéletű személy, magát fedett nyomozónak adta ki, és így tett ajánlatot egy vállalkozónak, aki aztán felfedte a valódi nyomozóknak a történteket, beleértve az elkövetett korrupciós bűncselekményeket is.

Az ügyészség állítását az álnyomozóról Dezső András szerint a megszerzett nyomozati iratok is alátámasztják. Az iratokból az is kiderül, hogy kiről van szó: arról a Mikó Istvánról, aki már jó pár országos ügyben felbukkant.

Minderről alapvetően egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozó, K. János vallomásából lehet tudni, aki az egész ügyet 2021 végén tárta fel a Központi Nyomozó Főügyészségen, borítva az óbudai dominót.

Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
photo_camera Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester Fotó: obuda.hu

K. János vallomása szerint ő kereste meg Mikót, mert azt remélte, hogy ő majd segít neki elsikálni a csalási ügyét. Mikó fedett nyomozónak adta ki magát neki, és K. János állítása szerint először azt kérte tőle cserébe a segítségért, hogy a fővárosi Városháza eladásáról hozzon bizonyítékokat. Erről K. nem tudott semmit, beszélt viszont Mikónak az óbudai korrupcióról, amiről első kézből származó információi voltak, ugyanis ő maga is érintett volt.

Állítása szerint ugyanis őt is megkérte F. László (Kiss László polgármester barátja, szintén gyanúsított, aki egyezséget kötött az ügyészséggel), hogy hozzon cégeket, amik papíron szerződnének az óbudai önkormányzattal különféle tevékenységekre, majd visszaosztanák a pénzt.

"A részleteket F. Lászlóval beszéltem meg, aki elmondta, hogy az általam hozott cégek megtarthatnák a megbízási díj 10 százalékát és a maradék 90 százalék megbízási díjat pedig készpénzben rajtam keresztül nekik visszajuttatják. A visszajuttatott pénzzel kapcsolatban elmondta, hogy abból a főnöknek, vagyis az óbudai polgármesternek, dr. Kiss Lászlónak is vissza kell adnia”

– idézi K. János vallomását a Telex cikke.

K. János végig azt hitte, hogy Mikó valóban fedett nyomozó, a vallomása szerint legalábbis azzal védekezett a nyomozóknak, hogy ő annak tudatában követte el az óbudai önkormányzatot érintő bűncselekményeket, hogy együttműködésben áll egy fedett nyomozóval.

Mikó azonban a nyomozati iratok szerint csak kamuzott a felsőbb kapcsolatairól, és valójában a saját szakállára dolgozott - írja Dezső András.

Szerinte ezt hitelesíti, hogy miután K. János mindezt elmondta a nyomozóknak 2021 végén, Mikót is letartóztatták.

Az óbudai ügy nyomozásához K. János vallomása és az általa átadott, titokban készített hangfelvételek jelentették a kulcsot a nyomozati iratok szerint.

Az azonban, hogy mi lehetett az ügyet mégiscsak elindító Mikó István motivációja, ebből nem derül ki, ahogy az, sem hogy hol lett volna neki a biznisz.

Dezső András arra utal, hogy "a fehérgalléros alvilágban egyre gyakoribb, hogy a bűnözők igyekeznek betárazni olyan, őket nem érintő bűncselekményekről szóló információkkal, amelyekről azt remélik, hogy baj esetén sáfárkodni tudnak majd vele", akár vádalkut köthetnek majd a segítségükkel az ügyészségggel.

Az óbudai ügyben azonban a nyomozati iratok szerint nem ez történt, hiszen végül nem Mikó jött elő a nyomozóknak a korrupciós leleplezéssel, hanem K. János, a vállalkozó, aki sokáig azt hitte, hogy egy fedett nyomozóval áll kapcsolatban - majd mégis bement a rendőrségre, hogy maga ellen vallva leleplezze az óbudai korrupciós hálózatot.

Tóth Csaba (fehér ingben) itt éppen a Patrol Groupnak dolgozik a biléta szerint. Balra tőle Mikó István, aki az Infinity Forest nevében nyilatkozik. Ki érti ezt? (Fotó: Czinkóczi Sándor)
photo_camera Tóth Csaba (fehér ingben) itt éppen a Patrol Groupnak dolgozik a biléta szerint. Balra tőle Mikó István, aki az Infinity Forest nevében nyilatkozik. Ki érti ezt? (Fotó: Czinkóczi Sándor)


Mikó István üzletszerű sikkasztás miatt jelenleg börtönben van, de korábban számos zűrős ügyben vett részt. Benne volt a stadionokban és a ligetvédőkkel szemben is fellépő őrző-védő biztonsági cégben, ami miatt Kubatov Gábor emberének is titulálták (Kubatov emiatt perelt, de a 24.hu a pert jogerősen megnyerte), kutakodott Borkai Zsolt szexvideója után, és az ő vezetésével akarta több száz „zsoldos” elfoglalni a Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. dunaújvárosi gyárát.

Kiemelt videóink