Milák Kristóf üresen hagyta edzői nevét az olimpiai jutalmak kiutalásához szükséges nyomtatványon, az úszó szövetség maga írta be felkészítő edzőit

sport
augusztus 30., 16:56

Milák Kristóf üresen hagyta az edzőiről szóló rubrikákat az olimpiai jutalmak és életjáradékok kiutalásához szükséges formanyomtatványon. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) azonban beírta helyette három felkészítő edzőjét - írta meg a sportal.hu.

Milák a felkészítő edző, a nevelő edző és az életjáradék kedvezményezett mezőt is üresen hagyta a nyomtatványon. A MÚSZ viszont élt a jogával, és feltüntette Milák három felkészítő edzőjét, Virth Balázst, Kovácshegyi Ferencet és Zala Györgyöt. Ezt a lépést a Magyar Olimpiai Bizottság is elfogadta, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár pedig aláírásával megerősítette.

A három edző így Milák párizsi arany- és ezüstérme után is megkapja a jutalmat. Az életjáradék csak 45 éves kor felett jár az edzőknek, viszont a juttatás halálig szól.

Milák Kristóf a 100 méter pillangón nyert olimpiai aranyérmével
photo_camera Milák Kristóf a 100 méter pillangón nyert olimpiai aranyérmével Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

Milák az elmúlt években komplikált viszonyban volt az edzőivel. Az olimpiai ciklus első részében, másfél évig nem volt probléma, Virth vezetésével 2022-ben világbajnok lett, és a 200 méter pillangó világcsúcsát is megdöntötte.

Ezután azonban Milák egy ideig egyáltalán nem edzett, majd ismeretlen helyen, ismeretlen edzővel folytatta a felkészülést. Ugyan 2024-ben Virth csapatával is készült, mégis többször volt távol hivatalos edzőitől, mint amennyi időt velük töltött. Ez alól egyedül erőnléti edzője, Zala volt a kivétel. Vele még kihagyása alatt is készült.

A párizsi olimpia után Virth bejelentette, hogy befejezik a közös munkát Milákkal. Az edző azt mondta, a múlt év „nehézségei közben” eltávolodtak egymástól, „és az egymást segítő, közvetlen kapcsolatukból klasszikus értelemben vett munkakapcsolat lett, amiben egyikük sem érezte jól magát.”

Kiemelt videóink