Milák Kristóf második lett 200 pillangón

sport
július 31., 20:44
photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Leon Marchand lehajrázta Milák Kristófot és megnyerte a 200 méter pillangót a párizsi olimpián. Milák az újabb ezüsttel háromra bővítette az olimpiai érmei számát. Tokióban 200 méteren nyert, 100 méteren ezüstöt szerzett.

photo_camera Leon Marchand és Milák a rajtnál Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A címvédő Milák nagyon erősen kezdett, 50-nél, 100-nál és 150-nél is vezetett. Az utolsó 50 méteren azonban a franciák szupersztárja erősített, Milák nem bírta erővel a végét.

A francia 1:51.21-et úszott, Milák 1:51.75-öt. A harmadik a kanadai Ilya Kharun 1:52.80-vel.

link Forrás

Milák utolsó 50 métere 30.23 volt, Marchandé 28.97. A francia egyenletesebb 50-eket úszott, Milák a végére elfáradt.

Marchand 1:51.21-e jobb idő, mint amivel Milák nyert Tokióban (1:51.25). A magyar úszó világcsúcsa azért nem volt veszélyben.

link Forrás
photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Ha valamit 2022-ig biztosra lehetett venni, az Milák címvédése volt 200 méter pillangón. Az ebben a számban évek óta veretlen klasszis a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokságon világcsúccsal nyert, aztán motivációs problémák jelentkeztek nála, kiégett az állandó edzésben. A versenyzést is felfüggesztette. Miután tavaly június közepén bejelentette, hogy nem indul a 2023 júliusi fukuokai világbajnokságon, majd lemondta a budapesti világkupát is, folyamatos téma volt az olimpiai bajnok, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok úszó fizikai és lelki állapota,

„Még jól edzhető állapotban sincs”, mert „gyakorlatilag fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely szükséges lenne az élsporthoz”, ezzel magyarázta Milák Kristóf edzője tavaly októberben, hogy miért hagyja ki a budapesti világkupa futamot az úszó. „Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, és elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét” - mondta ugyanekkor Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke.

Katasztrofális állapotban lehet az edzésektől távol maradó Milák, jelentette ki tavaly év végén a szövetségi kapitány. Sós Csaba akkor így fogalmazott: Ha vissza is tér, már biztos, hogy Párizs nem lesz olyan, mint lehetett volna, hiszen azt, amit úszhatott volna, ha szeptemberben beleáll a munkába, biztos nem tudja produkálni az olimpián.

Mindezek után Milák csak idén februárban jelentette be egy szponzori közleményben jelentette be, hogy újrakezdte az edzéseket.

„Az előző időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan egyaránt szükségem volt... Remélem, hogy újra motiválni tudom majd az embereket, egyúttal pedig sikerül tudatosítanom bennük azt is, hogy a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet” – közölte akkor Milák.

A felkészüléséről nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, Milák sem nyilatkozott a sajtónak, ami csak még tovább gerjesztette a találgatásokat. Milákhoz tényleg szinte annyian értenek Magyarországon, mint a focihoz vagy a politikához. Néha az az ember érzése, hogy amellett, hogy mindenki ért hozzá, mindenki szükségét érzi annak is, hogy véleményt nyilvánítson a helyzetről. Tették ezt annak ellenére, hogy Virth Balázs, Milák edzője is jelezte, hogy minél többet beszélnek a helyzetről, Milák annál távolabb kerül az uszodától.

Milák egy év kihagyás után az április 9-én kezdődő úszó országos bajnokságon versenyzett először. Azt látszott, hogy nincs rossz formában, megnyerte a 100 és a 200 pillangót is, és egy rakás másik számot. De azért ez hazai verseny volt.

„Nem egy túlsúlyos amatőr jött vissza” - mondta akkor Milák Kristófról az úszóválogatott szövetségi kapitánya az Infórádiónak. Az úszó-ob-t értékelő Sós Csaba azért hozzátette: messzemenő következtetést még nem lehet levonni Milák idényéről, „mindenesetre örömteli, és a helyzet annál jóval jobb, mint amire előzetesen magam is számítottam, nem tagadom, egyéb szakemberek is”.

Sós szerint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó teljesen egyedi utat jár és „erre nincsen recept”. Emiatt Milák olimpiai esélyeiről azt mondta, hogy jósolni is nehéz. „Nyilván a vágyainkat tudjuk mondani. Megtörtént az, hogy jóval előrébb tart, mint amit várni lehetett, hát persze, hogy az embernek megvan a reménye. Egy kimagasló alakjáról beszélünk a sportágnak, aki mindenféle címet véd és birtokol, és világcsúcstartó. Tehát neki nyilvánvalóan csak ez lehet a mérce. Ha ezt megcsinálja, akkor ez teljesen jó neki. Ez egy egyedi, ilyet még nem láttunk. Sok kockázatot hordozott és hordoz, de adja az ég, hogy sikerüljön” - mondta áprilisban a kapitány.

Milák Kristóf edzője, Virth Balázs szerint tanítványa előrébb tart, mint azt gondolta volna. Az M4-nek azt mondta, hogy „Kristóf igazolta azt, hogy olyan tehetségről van szó, akivel nem csak én, de nagyon sok más edző sem találkozott”. Örül annak, hogy Milák végigúszta mind a hat számot, mert ez olyan versenyterhelés, amire most szüksége van. Szerinte számítani lehetett arra, hogy az olimpiai bajnok a rövidebb versenyszámokban jól fog szerepelni, a kétszázas távokon viszont az állóképességét olyan szintre kell hozni, amilyenen az tavaly volt. Ezen fognak dolgozni. „Ha ezt a sikerül megvalósítani hogy a munkát elvégezze, nem gondolom, hogy félteni kellene az olimpiától” - tette hozzá.

Ezután nagyon vegyes hírek jöttek. Barcelonában, a Mare Nostrum nemzetközi úszóversenyen május végén 100 pillangón aranyat nyert, de a fő számában, 200 méter pillangón kikapott. Aztán Monte-Carlóban június 1-én 2024 addig második legjobb idejével nyert ebben a számban.

Június közepén az edzője, Virth Balázs úgy nyilatkozott, hogy Milák messze áll még a csúcsformájától, a 200 méter pillangó második száz méterével még van tennivaló.

„Legyen mindenképpen csend, az jó lenne. Én így tettem előtte is. A magyar bajnokság után nyilatkoztam, ahogy a nemzetközi versenyek után is, mert kellett. De a felkészülés következő időszakában jó lenne a csend, és az Európa-bajnokságon meglátjuk, hogy mi következik”

A június 20-i Európa-bajnokságot megnyerte ugyan 200 pillangón, de magához képest nem jó idővel, és meg is szorították.

Aztán jött az olimpia, és az előfutamban azonnal megmutatta a legnagyobb kihívójának, Léon Marchand-nak, hogy az aranyért jött. Az 1:53.92-es idejénél csak a tokiói olimpián kezdett erősebben nagy versenyen.

A kérdés az volt, hogy a korábbinál gyengébbnek mondott állóképessége miatt csak egyszer tudta-e odatenni magát, de a délelőtt után a középdöntőben tovább javította az eredményét 1:52.72-re. Ezt az úszást már Marchand is komolyabban vette, de Miláké volt a jobb idő. Az idei leggyorsabb 200 pillangót úszta le. A döntőben tovább javította, de Marchand ellen ez kevés volt.

Milák még 100 pillangón is úszik. Ebben a számban olimpiáról egy ezüstje van, a 2022-es világbajnokságon megnyerte a rövidebb távot.

Marchand a 400 vegyes után a 200 pillangót is megnyerte, 200 mellen másfél órával a 200 pillangó után úszik. És van még a 200 vegyes is.

Kiemelt videóink