Olyan szinten rogyadozik az ukrán front Pokrovszknál, hogy az oroszok már csapdára gyanakszanak

háború
augusztus 31., 06:56

„A helyzetet a Donbaszban jó ideje indokolt volt nehéznek, de kontrolláltnak tekintenünk. Most viszont kicsúsztak a dolgok az ellenőrzésünk alól. Úgy néz ki, a front a térségben összeomlott. Az ukrán fegyveres erők védekezése szervezetlen, a hadseregünk meggyengült, fáradt, az egységek nagy része demoralizált állapotban van. Az érkező utánpótlás alapvetően alkalmatlan, ahelyett, hogy segítene, megnehezíti a harci feladatok elvégzését. Az oroszok csak azért nem jutnak még előrébb, mert ők is kimerültek. Ezzel együtt jókora számbeli fölényben vannak, a lőszerkészleteik pedig kimeríthetetlenek, így támadnak tovább, és mi képtelenek vagyunk megállítani őket.”

A helyzetleírást Roman Ponomarenko, az ukrán Azov ezred tisztje tette közzé Telegram-csatornáján, és pillanatok alatt körbeszaladt az ukrán sajtóban. Ponomarenko nincs egyedül pesszimista álláspontjával, hetek óta egyre nyíltabban jelenik meg az ukrán fórumokon a donbaszi fejleményekkel kapcsolatos kritika.

Pokrovszk és Toreck városok közelében hosszú ideje offenzívában vannak az oroszok – erről többek közt itt és itt írtunk –, ám sokáig csak nagyon lassan, rendkívül súlyos áldozatok árán voltak képesek haladni, hetekig-hónapokig harcoltak minden egyes négyzetkilométerért és faluért.

Ez az utóbbi időben megváltozott, a jelentések és az elemzések szerint csupán az elmúlt bő hét során mintegy húsz falut és várost foglaltak el, köztük alig pár nap alatt, gyakorlatilag harc nélkül bevették Novohrogyivkát. Ennek az erődített iparvárosnak a békeidőkben 20 ezres lakossága volt, és ha minden igaz, komoly védelmi rendszere is, mégsem tudták tartani az ukránok.

Novohrogyivka közvetlen elővárosa a jóval nagyobb Pokrovszknak, amely a Donbasz déli-délnyugati frontszakaszán harcoló ukrán erők fő logisztikai központja. A város immár nem kizárható elestével egyrészt szinte a teljes donbaszi ukrán front összeomlana, másrészt megnyílhatna az út az agresszor előtt Ukrajna negyedik legnagyobb városa, Dnyipro irányába.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.