Strasbourgban jogerősen elutasították Karsai Dániel fellebbezését

jog
szeptember 02., 19:40

Két soros közleményben tudatta az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet.

Az ALS-ben szenvedő Karsai a júniusi döntés után fellebbezett, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével, de a testület ezt most indoklás nélkül, jogerősen elvetette – írta meg a HVG.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ilyenkor az öttagú bírói testület mérlegeli, hogy az ügy komoly, az EJEB-nek vagy jegyzőkönyveinek értelmezését vagy alkalmazását érintő kérdést, vagy komoly általános jelentőségű kérdést vet-e fel, és ilyenkor a Nagykamara hozza meg a jogerős ítéletet. Ha ilyen kérdés vagy probléma nem merül fel, a testület elutasítja a kérelmet, és ekkor válik jogerőssé az ítélet, ahogy az most is történt.

Június 13-án az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletében azt írta: a Karsai Dániel kontra Magyarország ügyben a bíróság 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek az ügyvéd emberi jogai az Európai Egyezmény 8. cikke (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) alapján, és nem sérti a 14. cikket (a megkülönböztetés tilalma) sem a 8. cikkel összefüggésben. Karsainál az esetleges hibáknak potenciálisan széles körű társadalmi következményeik és kockázataik vannak, és az orvosok által asszisztált öngyilkosság visszaélések kockázatát rejti magában. A megfelelő jogi intézkedések szükségességét folyamatosan felül kell vizsgálni, figyelembe véve az egészségügyben bekövetkezett fejlődést – írták.

Az EJEB szerint a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést is, biztosítja az élet méltóságteljes végét. A szakértői vélemények szerint a palliatív ellátás rendelkezésre álló lehetőségei, beleértve a palliatív szedáció alkalmazását is, általánosságban véve a betegek számára képesek enyhülést nyújtani és lehetővé tenni számukra a békés halált.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dánielnek.

Kiemelt videóink