Karsai Dániel a Nagykamarához fordult beadványával az életvégi döntések ügyében

belföld
augusztus 10., 08:12

Pontosan egy évvel azután, hogy beadtam Strasbourgba az eredeti beadványom, ma elküldtük a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket - írta ki Facebook-oldalára Karsai Dániel.

Ahogy azt korábban megírtuk, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő jogász az életvégi döntésekkel kapcsolatban tavaly szeptemberben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, de az júniusban azt mondta ki, hogy az eutanázia tiltása nem sérti az emberi jogait. Karsai és kollégái ezután kezdtek el dolgozni azon a beadványon, amelyet az EJEB Nagykamarájának nyújtanak be. Ez készült most el.

photo_camera Karsai Dániel idén márciusban a Kossuth téren.
Fotó: Németh Dániel/444

Karsai szerint a Bíróság a kérelem befogadhatóságáról (vagyis nem az ügy érdeméről) legkésőbb októberben dönthet, „[d]e ha jófejek, akár már szeptemberben.”

Hozzátette azt is, hogy szerinte a kérelem nagyon jó lett, egyelőre azonban „pertaktikai okokból” nem teszi közzé, a befogadhatóságról szóló döntés után azonban nyilvánosságra fogja hozni.

Karsai elmondása szerint most egy kis szünetet tart, és szeptemberben jelentkezik újra az életvégi döntésekhez való jogért folytató küzdelmem további lépéseivel.

Kiemelt videóink