Az Európai Bizottságnak további kérdései vannak az oroszok beutazását könnyítő Nemzeti Kártyával kapcsolatban

eu
szeptember 04., 17:38

Újabb levelet kapott a magyar kormány az Európai Bizottságtól, amelyben afelől érdeklődnek, hogy miért pont orosz és fehérorosz állampolgárokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt. A magyar kormány ugyanis júliustól enyhítette a vízumkorlátozásokat azzal, hogy lehetővé tették az orosz és fehérorosz állampolgárok számára is a Nemzeti Kártya igénylését.

photo_camera Bóka János EU-ügyi miniszter Fotó: Purger Tamás/MTI/MTVA

A Nemzeti Kártyával korábban is érkezhettek Magyarországra a schengeni övezeten kívül országokból vendégmunkások többek között Ukrajnából és Szerbiából. A júliusi döntésről az Európai Bizottság korábban is érdeklődött Pintér Sándor belügyminiszternél, de úgy látszik, nem elégedettek a válasszal.

A program bővítéséről szerdán vitázott az Európai Parlament igazságügyi szakbizottsága. Itt Ylva Johansson uniós belügyi biztos elmondta, hogy az unió az utóbbi években számos lépést tett az orosz és fehérorosz állampolgárok bejutásának megnehezítéséért. Szerinte ilyen időkben az olyan kezdeményezések, amelyek üdvözlik a két ellenséges ország állampolgárait az EU-ban, komoly kérdéseket vetnek fel, és lehetséges fenyegetést jelenthetnek a régió biztonságára. Szerinte a lépés előnyei nem arányosak a határellenőrzések nélküli schengeni övezetre jelentett biztonsági kockázattal.

Az EU-ügy miniszter nem jöhetett

A Fidesz EP-képviselőcsoportja, a Patrióták Európáért kezdeményezte, hogy a bizottsági ülésen a magyar kormány is képviselhesse magát, de ezt elutasították. Az ülésen ezt azzal indokolták, hogy nem a kormány adta be a kérvényt.

Bóka János EU-ügyi miniszter ennek ellenére elutazott az Európai Parlamentbe, hogy ott mondja el, a magyar kormány elkötelezett „a nyílt és őszinte párbeszéd mellett, de azt a magyar kormány nélkül nem lehet folytatni”. Bóka szerint politikai hisztériakeltés zajlik, a program megfelel az uniós szabályoknak, és nem jelent kockázatot az EU-nak.Bóka azt is mondta, hogy nem az engedélyek száma nem számottevő: mindössze tíz orosz és négy fehérorosz állampolgár kapott a kártyával letelepedési és munkavállalási engedélyt.

Gál Kinga, az Fidesz EP-delegációjának elnöke szerint a nyári szünet után az Európai Parlamentben újraindultak azok a Magyarország elleni politikai támadások, „melyeknek valóságalapja, tényszerűsége, számszerűsége igencsak hiányos.” (via Telex, EUrológus)

Kiemelt videóink