Orbán kijelentette, hogy az egyik minisztere lesz a jegybankelnök

gazdaság
szeptember 08., 20:29

Bár több részlet úgymond kiszivárgott Orbán Viktor kötcsei beszédéből, de ezek szerint nem elég sok, mert a Facebookon közzétett egy hosszabb részletet vagy összefoglalót. Ebben az úgynevezett békeköltségvetésről beszél, amely mintha emlékeztetne arra a választás előtti pénzszórásra, amelyről a Bloomberg írt, és amelyet a pénzügyminisztérium cáfolni igyekezett.

link Forrás

A saját magát idéző miniszterelnök bejegyzése azzal ér véget, hogy „egy ilyen gazdasági akciótervnek előfeltétele az összehangolt gazdaságirányítás. Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat. Valójában jó ütemben haladunk egy összehangolt gazdaságirányítási rendszer felé.”

A kormány gazdaságpolitikáját egy ideje katasztrofálisként lefestő Matolcsy György mandátuma valóban lejár, és Orbán itt tesz egy erős jelzést arra, hogy ki lehet az utódja. „Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági- és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz.”

Na már most, a kormányban van nemzetgazdasági miniszter és pénzügyminiszter, Orbán pedig most arra utalhat, hogy összevonja a két tárcát, és az egyik miniszter lesz az összevont tárca vezetője, a másik pedig a jegybankelnök. Akik közelebbről követik a gazdaságpolitikát, azok szerint nyilvánvaló, hogy Varga megy az MNB-be, és Nagy Márton marad a kormányban.

De azért azt érdemes rögzíteni, még ha olcsó viccelődésnek is hat ma már, hogy amúgy a Magyar Nemzeti Bank elvileg nem a kormány része, nem a miniszterelnök utasításait hajtja végre, sőt, Orbán szerint „a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen”.

Kiemelt videóink