Oroszország „megfelelő” választ ígért arra az esetre, ha az amerikaiak engedélyezik az ukránoknak, hogy nagy hatótávolságú rakétáikkal oroszországi célpontokat lőjenek

háború
szeptember 11., 12:46

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő reagált a hírre, miszerint az Egyesült Államok engedélyezheti Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétáival oroszországi célpontokat lőjön.

Peszkov azt mondta, ha az amerikaiak ehhez hozzájárulnak, akkor Oroszország „megfelelő” választ ad majd.

„Minden ilyen döntés, amit a kollektív Nyugat meghoz, majd Ukrajnának tulajdonít, további megerősítése a különleges katonai művelet létjogosultságának, szükségességének és az alternatívák hiányának” – mondta Peszkov.

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában.
photo_camera Vlagyimir Putyin és Dmitrij Peszkov 2019. június 29-én Oszakában. Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Az orosz kormány szerint az Egyesült Államok már döntött a nagy hatótávolságú rakéták használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról. Peszkov azt mondta, ezt nagy valószínűséggel feltételezik. Szerintük jelenleg tájékoztató kampány folyik a médiában a már meghozott döntés hivatalossá tételére.

Peszkov ezzel többek között Antony Blinken amerikai és David Lemmy brit külügyminiszter kijevi útjára célzott. Blinkenék ma délélőtt érkeztek meg Ukrajnába, hogy ukrán vezetőkkel tárgyaljanak.

Ukrajna augusztus végén újabb próbát tett, hogy engedélyt szerezzen az Egyesült Államoktól a nagy hatótávolságú amerikai fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésére. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak elnöki tanácsadó Washingtonban tárgyalt az amerikai kormány képviselőivel. (via Meduza)

Kiemelt videóink