Újabb milliárdos programról állapodott meg a kormány a korrupció miatt szankcionált Dodikkal

POLITIKA
szeptember 12., 17:00

Orbán Viktor csütörtökön Milorad Dodikkal, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével tárgyalt a Karmelita kolostorban. Az erről szóló sajtóközlemény szerint a megbeszélésen a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról volt szó, de a közösségi oldalán Dodik közös projektekre is utalt.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A projektek részleteiről Szijjártó Péter árult el néhány részletet a délutáni sajtótájékoztatóján, például bejelentette, hogy a magyar kormány folytatja mezőgazdasági fejlesztési programját. Az első körben összesen 26,5 millió eurónyi (≈10,4 milliárd forint) értékű támogatást adtak a boszniai Szerb Köztársaságban működő gazdák számára, amiből így 54 magyar vállalattól 4700 darab, Magyarországon gyártott mezőgazdasági eszközt vásároltak. Ezen kívül egy naperőműpark, egy szélerőműpark és egy szennyvíztisztító telep építésének előkészítése is zajlik, amiket magyar vállalkozók fognak fejleszteni. Ugyanakkor nem mindenki gondolja ennyire megbízható partnernek Dodikékat. Idén nyáron az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be az elnök családi cégei ellen,

az amerikai kormány szerint Milorad Dodik arra használta fel hivatalos pozícióját, hogy személyes vagyonát gyarapítsa a hozzá és Igor fiához köthető vállalatokon keresztül.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint 2024-ben Dodik úgy manipulálta a bosznia-hercegovinai költségvetés tervezetét, hogy a fiához köthető Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka nevű cég versenyeztetés nélkül kapjon állami megbízást informatikai szolgáltatásokra.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa, akit épp Orbánék delegáltak, tavaly májusban túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette Dodikot, aki akkor éppen Moszkvába készült, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal. Egyben át akarta adni az orosz vezetőnek a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét.

Sűrűn találkoznak

Szijjártó Péter és Orbán Viktor Milorad Dodikékkal tárgyal a Boszniai Szerb Köztársaságban
photo_camera Szijjártó Péter és Orbán Viktor Milorad Dodikékkal tárgyal a Boszniai Szerb Köztársaságban Fotó: Igor Dodik/X

Orbán és Dodik általában évente többször is találkozik egymással. A Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnöke legutóbb idén májusban járt Budapesten, hogy a politikai és gazdasági együttműködésről tárgyaljon Orbánnal. Bő másfél hónappal korábban pedig Orbán ugrott ki Dodikhoz Banja Lukába, hogy átvegye azt a kitüntetést, amire a szerb vezető az előző évben Vlagyimir Putyint találta a legérdemesebbnek.

Tavaly augusztus 20-án Milorad Dodik is a Karmelita teraszáról nézhette az ünnepi tűzijátékot, a magyar miniszterelnök ekkor ígért oda neki összesen 118 millió eurót (~ 45 milliárd forint). Ebből 70 millióból azt a kiesett pénzt pótolják, amit Németország épp Dodik szeparatista politikája miatt nem akart odaadni. Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez akart magyar finanszírozást, cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek.

Kiemelt videóink