Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár Orbán sms-éről nem pont a NER működésének lényegére asszociált

sport
szeptember 13., 09:21

Interjút adott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Sportnak. Az interjú első kérdése az volt, mit szólt az Orbán sms-éhez, amit az utolsó olimpiai versenynapon kapott, és amiben az állt, „maradhat”.

„Felvillant kétezerhúsz november harmincadika, amikor a miniszterelnök úr felkért sportügyi főtanácsadónak. Ez elképzelhetetlenül nagy megtiszteltetés volt, és utána elkezdődött a közös munka. Hamar kiderült számomra, hogy Magyarországnak olyan miniszterelnöke van, aki követi és érti a sport világát, naprakész belőle, elképesztő mennyiségű tudás és információ birtokában van, és azt is éreztem minden egyes közös beszélgetés során, hogy neki ez igazi szívügye. Egy nyári olimpia mindannyiunknak nagy megmérettetés, és ha annak a záró napján az ember a miniszterelnöktől kap egy üzenetet, hogy folytathatja a munkát, »maradhat« szó szerint, az megerősítést jelent, hogy a bizalom a továbbiakban is megvan.”

Orbán egy szintén Nemzeti Sportnak adott interjúban mondta el:

„Amikor az olimpia zárónapján Gulyás Michelle befutott, és megnyerte a viadalt, akkor a gyorsértékelést elküldtem a sportállamtitkárnak, Schmidt Ádámnak SMS-ben. Ez egy szóból állt, így hangzott: »Maradhat.«”

Ahogy akkori cikkünkben írtuk, Orbán egyszavas üzenete jól bemutatja, hogyan is működik a rendszer, hogy az interjúban ő maga ismerte el, hogy emberek karrierje vagy akár egzisztenciája egyedül tőle függ abban az univerzumban, amit úgy hívnak, hogy NER.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Schmidt egyébként a mostani interjúban beszélt Milák Kristófról is, ismét elmondta, hogy „mély bizalmi, baráti a viszony” kettejük közt. Szerinte „hatalmas büszkeség valamennyi magyar számára”, hogy a World Aquatics elnöke, Huszain al-Muszallam úgy fogalmazott, Milák Kristóf az egész világ úszósportjának a tíz legmeghatározóbb figurája között van.

„Fontos hangsúlyoznom, hogy mindvégig barátként álltam Kristóf mellett. Hagyomány közöttünk, hogy a nagyobb események előtt közös vállalásokat teszünk. Ez így volt a kétezerhuszonkettes hazai rendezésű világbajnokságot és most, az olimpiát megelőzően is, úgyhogy viccesen azt tudom mondani, én már tavaly december harmincegyedikén pontosan tudtam, mi fog történni Párizsban, ezért nyugodt voltam az egész olimpia alatt” – mondta Schmidt.

Kiemelt videóink