„Magyarországon vállalkozási szabadság van” – reagálta a kormány a felrobbant csipogók ügyére

POLITIKA
szeptember 18., 16:40

Nemzetközi hírnévre tett szert pár óra alatt egy kis zuglói cég, miután kiderült, hogy ők készíthették – vagy legalábbis forgalmazhatták – azokat a személyhívókat, amik kedden a Hezbollah szélsőséges síita szervezet több ezer tagjánál egyszerre robbantak fel, 12 ember halálát okozva és több ezret megsebesítve.

A magyar cég, a BAC Consulting Kft. vezetője szerint ők csak közvetítők voltak, a gyártás nem náluk folyt. Úgy tűnik, már a gyártás során beletehették a robbanószert a Libanonban felrobbant csipogókba.

A HVG megkérdezte Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, a Honvédelmi Minisztériumot és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy a csipogóügy miatt nőtt-e Magyarország nemzetbiztonsági kitettsége vagy veszélyeztetettsége, illetve ha igen, tettek-e lépéseket ennek elhárítására, mérséklésére.

Válasz csak a Kormányzati Tájékoztatási Központtól érkezett:

„Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik.”

Egy közel-keleti lap arról írt, hogy az izraeli vezetés a totális háború kitörésére tartogatta volna a csipogók felrobbantását, de mivel a Hezbollah ügynökei gyanakodni kezdtek, Izraelnek idő előtt be kellett vetnie az eszközt.

Gold Apollo AR924
photo_camera Gold Apollo AR924 Fotó: Gold Apollo

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője arra a kérdésre, hogy Magyarország EU-s szankciókat szegett-e meg azzal, hogy a Hezbollah számára technológiát szállított, azt válaszolta: ez jelenleg belső vizsgálat tárgyát képezi, és azt is vizsgálják, a magyar cég vezetője tényleg szakértőként dolgozott-e az Európai Bizottságnak, ahogyan azt a LinkedIn-profilján állítja.

Kiemelt videóink