Vizsgálja az EU, hogy szankciókat sértett-e Magyarország azzal, hogy egy magyar cég a Hezbollahnak szállított csipogókat

külföld
szeptember 18., 15:42

Egy meglehetősen rejtélyes magyar kft. is szerepet játszik a Hezbollah-tagok kedd délután felrobbant csipogóinak gyártásában és értékesítésében. A BAC Consulting Kft. vezérigazgatóját, Cristiana Bársony-Arcidiacono az NBC-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, ő csak közvetítő, nem ő gyártotta a csipogókat, és biztos valami félreértés van.

Egy felrobbant csipogó

Egyelőre még az sem lehet biztosan tudni, hogyan és mikor került robbanóanyag a csipogókba, egyes teóriák szerint ez akár már a gyártás során is megtörténhetett.

Mindenesetre ennyi pont elég ahhoz, hogy az EU is vizsgálja, megszegett-e uniós szankciókat Magyarország azzal, hogy egy magyar cég a Hezbollah számára szállított technológiát. Az hvg.hu cikke szerint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azt mondta,

ez jelenleg belső vizsgálat tárgyát képezi.

A libanoni egészségügyi minisztérium legutóbbi közlése szerint a felrobbant csipogók 12 ember halálát okozták, köztük egy 8 éves kislányét és egy 11 éves fiúét is.

A történtekről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kiemelt videóink