Telex: Bolgár cég adhatta el a csipogókat a Hezbollah-nak, a magyar cég csak elfedhette ezt a szálat

külföld
szeptember 18., 19:00

A magyar BAC Consulting Kft. csak elfedhette a Tajvanról vásárolt és a Hezbollah-nak értékesített csipogók történetében a bolgár szálat – írja a Telex az ügyre rálátó forrására hivatkozva. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval, viszont a szófiai cég vehette meg Tajvanról a készülékeket, végezhette a szállítást és adhatta el azokat a Hezbollah-nak.

A bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van, és egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, 196 másik céggel együtt. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy közvetítőként Cristiana Bársony-Arcidiaconót milyen mélységig avathatták be az ügy hátterébe.

Az első információk szerint a magyar BAC Consulting gyárthatta és adhatta el azokat a csipogókat, amelyek kedden délután egyszerre robbantak fel a Hezbollah tagjainál. Az esetnek 12 áldozata és majdnem 3000 sérültje volt. Az ügyben megszólalt a nemzeti kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán, aki szerint sosem jártak Magyarországon ezek a készülékek, a kormány pedig azzal kommentálta az ügyet, hogy hazánkban vállalkozási szabadság van. Az EU viszont vizsgálja azt, hogy a magyar cég potenciális érintettsége miatt Magyarország megsértett-e bármilyen uniós szankciót.

Kiemelt videóink