Rétvári Európára hivatkozott, amikor az elromlott kórházi klímákról kérdezték

belföld
szeptember 19., 14:58

Hány kórházi műtétet halasztottak el 2024 nyarán a nagy hőség miatt? – kérdezte a DK-s Földi Judit azután, hogy a nyári hőhullám egyik legforróbb témája volt a kórházi klímák ügye.

Mi is írtunk arról, hogy például a János Kórház ortopédiáján vagy a Bethesdában maradtak el műtétek az elromlott klímaberendezés miatt, de a kórtermekben sem jobb a helyzet. Emlékezetes volt, amikor a korábbi egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós Tusványoson azt mondta, ő harminc éve is ötven fokos műtőben végzett 10-12 órás műtéteket. A tiszás Kulja András válaszul hosszan részletezte, milyen veszélyekkel jár a légkondicionálatlan műtő.

„Európában mindenhol nagy kihívásokat jelent a rekordhőségben a műtétekhez szükséges megfelelő hőmérséklet biztosítása, a legmodernebb berendezések mellett is – válaszolta Rétvári Földi Juditnak. – A kórházi légtechnikát Európában jellemzően nem tartósan 40 fok körüli hőmérsékletre tervezték.”

A politikus szerint ezek a klímák összetett rendszerek, javításuk milliós, cseréjük százmilliós tétel. Különben is, a kormány 2018 és 2024 között 16 milliárd forintot költött a kórházak klimatizálására.

A rendkívüli helyzet miatt a több kórházban a reggeli, hűvösebb időszakban műtöttek vagy elhalasztották azokat.

A klímaberendezések zavarairól az Országos Kórházi Főigazgatóság július 23-tól vezet nyilvántartást. Augusztus 28-ig 47 656 műtétet terveztek, ezekből 191 maradt el, ez a műtétek 0,4 százaléka.

Kiemelt videóink