A GVH elnöke szerint megalázta a magyarokat az Európai Bíróság SPAR-ügyben hozott döntése

gazdaság
szeptember 24., 12:31

A GVH utóvizsgálatot indított a napokban a SPAR ellen, miután a SPAR beperelte a kormányt az EU bíróságán az árstop miatt, a bíróság pedig megállapította, hogy jogellenes volt a magyar kormány árstopja.

Rigó Csaba, a GVH elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjút, hogy elmondja, szerinte az uniós bíróság szerint előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a nehezebb helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.

photo_camera Rigó Csaba, a háttérben Szentkirályi Alexandrával Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

„Valóban hatósági megtorlásról van szó?” – tették fel neki a kérdést, mire Rigó azt mondta, „dehogyis”, majd elmagyarázta, nekik nincs közük ahhoz, hogy a lépés egybeesett egy uniós bírósági döntéssel, ami „éppenséggel a SPAR egyik pere kapcsán tartalmazott a magyar államra nézve hátrányos döntést”. De szerinte „az ítélet egyébként megér néhány szót”.

Szerinte az árstop bevezetése „helyes, szociálpolitikai szempontból érthető volt, és ami a legfontosabb, a magyar emberek érdekét szolgálta”.

„...az elmarasztaló uniós ítéletről csak azt mondhatom: megalázták a magyar fogyasztókat, és nem csak őket, az állami fogyasztóvédelmi szakembereket is. Az uniós bíróság szerint ugyanis előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a legnehezebb, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.”

Kiemelt videóink