A Közel-Kelet újabb háborúja, amit egy zuglói kisvállalkozáson keresztül robbantottak ki

háború
szeptember 24., 09:21

Izrael az utóbbi napokban több mint 1300 célpontot bombázott Libanonban, amire válaszul a Hezbollah közel 165 rakétát lőtt ki Izraelre. A harcok ezen a fronton 2006 óta nem voltak ilyen intenzívek, így most már látjuk, hogy a múlt heti csipogórobbantásos akció csak a nyitánya az iráni támogatású szervezet és az izraeli hadsereg újabb háborújának, amibe egészen furcsa körülmények között egy zuglói kisvállalkozás is belekeveredett.

photo_camera Fotó: AFP

Az év elején a libanoni Hezbollah vezetői éppen azért döntöttek olyan elavult kommunikációs eszközök használata mellett, mint a mobiltelefonok előtti korban használt csipogók vagy walkie-talkie-k, mert az izraeli hadsereg emberei korábban épp a telefonos hálózatok segítségével vadászták le őket.

Gyakorlatilag ugyanazzal a logikával próbálták növelni a biztonságérzetüket, mint a butatelefonokat használó dílerek,

csak azt nem vették számításba, hogy ezeknek a régi ázsiai technológiáknak az értékesítési láncai sokkal átláthatatlanabbak és sérülékenyebbek, mint a high-tech eszközöké. Gyakran még az egyes kereskedők sem tudják pontosan honnan kapják az alkatrészeket vagy a nyersanyagokat, így a láncolatba észrevétlenül belecsúszhatnak a titkosszolgálatok fedőcégei is.

Fedőcégek fedőcégek hátán

Mióta szeptember 17-én a csipogók ezrével robbantak fel a Hezbollah-tagok zsebeiben - 37 halottat és legalább 3000 sebesültet hagyva maguk után -, jobban látjuk, hogyan lehet a zavarosban egy ilyen kifinomult titkosszolgálati műveletet felépíteni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.