A Kúria megsemmisítette a balatonföldvári strandkikötő engedélyét

balaton
szeptember 24., 18:17

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, miután a Pécsi Törvényszék márciusban elutasította a civil szervezet kifogását a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal döntése ellen, ami pár éven belül harmadszor is engedélyt adott a 175 állásos megakikötő megépítésére a Nyugati strand közepén.

A Pécsi Törvényszék előtte kétszer is a földvári civileknek adott igazat, megsemmisítve a kormányhivatali engedélyeket, új eljárást előírva. De a kormányhivatal újra és újra kiadta a kikötőengedélyt, így a beruházó Balabo Kft. – bár szünetekkel és nem a tervezett ütemben, de – építeni tudta a kikötőt, ami mára előrehaladott állapotban van.

A kikötő a nyári szezonon kívül épült tovább, de most a Kúria megsemmisítette a kormányhivatal által harmadszorra is kiadott engedélyt és új, negyedik eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot – írja a Magyar Narancs.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, úgy értelmezték a Kúria döntését, hogy a kikötőengedély hatályon kívül helyezésével együtt azt is kimondták, hogy a strand funkciója a kikötő megépülésével alapvetően megváltozik, és a kormányhivatalnak legközelebb úgy kell kiadnia az engedélyt, hogy az ne változzon meg. Herényi pedig laikusként nehezen tudná elképzelni, hogy a kikötő is üzemeljen és a strand funkciója se változzon.

A balatonföldvári vitorláskikötő részlete 2018. június 1-én.
photo_camera A balatonföldvári vitorláskikötő részlete 2018. június 1-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A kikötőfejlesztés már két ciklus óta borzolja a kedélyeket: 2017-ben országos botrány lett abból, hogy egy addig szabadstrandként üzemelő területre parkolót építettek, közvetlenül a tó partjára, nem sokkal később pedig tóparti fákat is vágtak ki.

Herényi egyébként nemrég megegyezett a kikötőépítővel, hogy szüneteltetik a Kúria előtti pert, de a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület egyhangúlag a per folytatása mellett szavazott, és a többségi álláspontot végül az elnök is elfogadta.

Kiemelt videóink