Hongkongból juthattak be Libanonba a Hezbollah-fegyveresek felrobbant csipogói

külföld
szeptember 26., 12:34

Szerződéseket és számlákat is átadott a hatóságnak a csipogóbotrányban érintett magyar-olasz nő, írja a Telex. A dokumentumok szerint a személyhívók valószínűleg Tajvanról kerülhettek Hongkongba, majd onnan juthattak be Libanonba, ahol múlt kedden szinte egyidőben robbant fel több ezer darab, amiket a Hezbollah fegyveresei használtak.

Az akciónak a legfrissebb jelentések szerint harminchét halálos áldozata és háromezer sérültje van. A támadást az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A márkanév, amit az eszközök viseltek, egy tajvani gyáré, de a tajvaniak az incidens után azonnal közölték, hogy velük egy Budapestre bejegyzett cég, a BAC Consulting kötött gyártási és forgalmazási szerződést. Ennek a cégnek az egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője Cristiana Bársony-Arcidiacono, akiről itt írtunk portrét, és megnéztük a lakcímeit is.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal többször is meghallgatta a magyar cég ügyvezetőjét. Ennek során a nő dokumentumokat adott át a hatóságnak – tudta meg a lap az ügy magyar szálát ismerő forrásoktól.

A Telex információi szerint Bársony-Arcidiacono a kihallgatásán azt mondta, a csipogókra a norvég tulajdonosú bolgár cég, a Norta Global adta le a megrendeléseket, az eszközöket pedig közvetlenül Hongkongból szállították le a megrendelőnek - ezért a BAC Consulting nem is fizette meg a vámot, a személyhívók nem is jártak Magyarországon. Utóbbi kijelentés összhangban van azzal, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár mondott az ügyben egy héttel ezelőtt.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Ez alátámasztja azt az értesülést, miszerint a bolgár és a magyar cégek csak fedőcégnek kellettek a művelethez, hogy a személyhívókat az izraeli titkosszolgálat leplezetten ki tudja fizetni. A Telex szerint a hatóság úgy ítélte meg,

hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono csak egy stróman, aki nem ismerte az ügylet valódi hátterét, hogy mire kellenek a csipogók, és azt sem tudta, az eszközöket milyen útvonalon szállították vagy hol tárolták.

A Norta Global és a BAC Consulting közötti ügylet részben az árulkodó banki tranzakciók miatt derülhetett ki: a bolgár cég tavaly március és június között többször összesen több mint egymillió eurót utalt a budapestinek, miközben a magyar cég egyetlen utalást sem végzett a bolgár felé. Ellenben a BAC – éppen abban az időszakban – a tajvani Gold Apollónak tucatnyi alkalommal folyósított több mint hétszázezer eurót; egy Apollo Systems nevű cégnek négy alkalommal összesen több mint százhúszezer; a cég ügyvezetőjének összesen több mint negyvenháromezer dollárt; egy hongkongi cégnek a logisztikai tevékenységért tizennégyszer közel kilencezer eurót - a vállalat nevét a Telex forrásai nem árulták el -; a személyhívók kijelzőmodulját gyártó cégnek pedig összesen több mint ötvennégyezer eurót.

A hatóságok azt is vizsgálhatták, hogy a BAC Consultingnak milyen vámeljárásai voltak: 2022 augusztus 30-án egy Theresa Wu nevű nő adott fel kétszázötven dollár értékben egy fémláncot és hatvanöt dollár értékben folyadékkristályos kijelzőmodulokat - ugyanígy hívják a cég tajvani irodáját vezető személyt is.

Bársony-Arcidiacono szerint Wu valójában az Apollo Systems alkalmazottja.

Kiemelt videóink