'56-os hős Orbán Balázs megnyilvánulásáról: Még csak említeni se merje a pesti srácok világtörténelmet formáló álmait és hőstetteit

POLITIKA
szeptember 27., 08:24

„Ukrajna véráztatta földjén ma az orosz tankok magát a nemzeti önrendelkezést és az emberi szabadságot tiporják. Aki ezt valamiféle »békevágyat« emlegetve elnézné, mi több, mint valami üzenethordó küldönc, még szolgálná is, az ne merje kritizálni, de még csak említeni se merje a pesti srácok világtörténelmet formáló álmait és hőstetteit”

– így reagált Lipták Béla ’56-os hős a Válasz Online kérésére Orbán Balázs megnyilvánulására, amikor a miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette egy interjúban, hogy Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben. Pontosabban úgy fogalmazott:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Lipták Béla írásában úgy fogalmaz, hogy bár „az Orbánoknak néha talán kicsit sikerül azt bepiszkítaniuk”, azért a magyar név szép marad.

„Tíz méterre álltam Danner Jancsitól, amikor lelőtték az ávósok. A körtér védelmében megsebesült Marika – aki látszólag eszméletlenül, vérben ázva feküdt az Orlay utcai orvosi rendelő padlóján – egyszer csak az suttogta felém: »Öcsi, van a zsebemben egy kis cukor, vegyél.« Bizony kemény emlékek ezek. Senki nem küldte a Jancsikat, Marikákat, a pesti srácokat a halálba: a hitük, a hazaszeretetük és az az álmuk vitte őket előre, hogy érdemes, mert népüknek szebb jövőt építenek. Az elmúlt 68 év soha, egyetlen percre sem tompította el a Marikák szeméből sugárzó üzenetet és hozzájárult, hogy a világ szemében nemeset és példamutatót jelentsen a magyar név. Ugyan az Orbánoknak néha talán sikerül azt kicsit bepiszkítaniuk, de ez azért így is marad.”

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor is kiosztotta kicsit Orbán Balázst. Szerinte „félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba”.

Kiemelt videóink