„Hova süllyedsz még, Gergő?” – összecsapott Orbán Balázs-ügyben Gulyás miniszter és Magyar Péter

belföld
szeptember 27., 12:27

A kormányoldal megpróbálja megmenteni a miniszterelnök politikai igazgatójának politikai karrierjét, erre utalnak a témába vágó nyilatkozatok és bejegyzések, amelyek azután születnek, hogy Orbán Viktor kiosztotta Orbán Balázst péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. A miniszterelnök az Orbán Balázs által az orosz–ukrán háború és az 56-os forradalom kapcsán felvázolt párhuzamról azt mondta: „Ha az ember ilyen kérdésekről beszél, akkor nagyon pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget sem szabad hagyni a saját álláspontunkat illetően. Most a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben hiba.”

Délelőtt hozzászólt a témához Gulyás Gergely Miniszterelnökség-miniszter is, aki fb-posztjában azt írta: „Orbán Balázs tegnap félreérthetően fogalmazott. Márpedig ilyenkor a politikában mindig lesznek, akik félreértik az elhangzottakat. Orbán Balázs néhány órával később egyértelművé tette, hogy szavai nem voltak pontosak, de álláspontja félreérthetetlen. 1956 hősei a magyar nemzeti panteon legdicsőbbjei közé tartoznak. Ezen a sziklán áll a magyar alkotmány is: »mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.«”

Orbán Balázs és Gulyás Gergely
photo_camera Orbán Balázs és Gulyás Gergely Fotó: Gulyás Gergely farcebook

Gulyás egyúttal nekiment az Orbán Balázst bíráló ellenzéki politikusoknak, pontosabban kettőnek közülük, Gyurcsány Ferenc DK- és Magyar Péter Tisza Párt-elnöknek. Régi barátjáról, egykori harcostársáról azt írta: „Most azok rágalmazzák Orbán Balázst kitartóan és engesztelhetetlenül, akik nem félreérthetően szoktak fogalmazni, hanem a hazugság bajnokai. Magyar Péter, aki a legrosszabb kommunista gyakorlatot idéző módon saját feleségéről készített titokban hangfelvételt. Aki nem telik el nap, hogy tényszerűen ne állítson valamilyen valótlanságot.”

Magyar nem hagyta szó nélkül, hogy megszólították, percek alatt reagált kommentben a poszt alatt. „Orbán Balázs hazaáruló mondatait nem lehet félreérteni – írta többek között. – Ezen szavakkal a megélhetési haverod, a miniszterelnök politikai igazgatója meggyalázta sok ezer szabadságharcos, több száz kivégzett honfitársunk emlékét.” „Hova süllyedsz még Gergő? – folytatta. – Mivel fog téged a maffia? Hogy tudsz a szüleid és az 56-os forradalom még élő hőseinek a szemébe nézni?”

Orbán Balázs egy szerdai eseményen mondta az orosz–ukrán háborúról az alábbiakat: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Az elhangzottakat Török Gábor politológus az év legnagyobb politikai hibájának nevezte, míg Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke azt mondta, Orbán Balázsnak még október 23. előtt távoznia kell a pozíciójából. A politikai igazgató később videóban magyarázkodott a kijelentései miatt, azt állítva, hogy félreértelmezték a szavait. A történet időközben bejárta a komplett világsajtót.

Orbán Viktor egyébként még 2008-ban maga is párhuzamot vont 1956 és egy orosz agresszió között, igaz, egészen másmilyen módon. Akkor az 5 napos orosz–grúz háborút kommentálva többek közt azt mondta: „Amikor független országot ér katonai agresszió, akkor a közép-európai népeknek kötelessége egyértelműen és világosan beszélni.Szerintem bennünket, magyarokat 56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség.Ezért amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalnunk.”

Kiemelt videóink