Legalább egy évre eltiltatná a WADA a doppingbotrányba keveredett Jannik Sinnert

sport
szeptember 28., 11:14

Legalább egy évre szóló eltiltást kért Jannik Sinnerre, a férfi tenisz-világranglista vezetőjére a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Jannik Sinner 2024 januárjában, miután megnyerte az Ausztrál Opent
photo_camera Jannik Sinner 2024 januárjában, miután megnyerte az Ausztrál Opent Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) augusztus 20-án jelentette be, hogy felmentették az olasz játékost a doppingvádak alól azt követően, hogy márciusban az Indian Wellsben rendezett tornán kétszer is pozitív lett a doppingtesztje, de már akkor hozzátették, hogy a döntés ellen a WADA fellebbezhet a svájci székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

A WADA szombaton jelentette be fellebbezését, és közölte, hogy egytől két évig terjedő eltiltást kér az amerikai nyílt bajnokság győztesére.

Sinner szervezetében egy teljesítményfokozó hatású anabolikus szteroidot találtak tavasszal, de az ITIA megállapította, hogy nem az olasz sportoló a hibás, ugyanis a gyógytornásza olyan spray-vel kezelte saját megvágott ujját, ami ezt a tiltott szert tartalmazta, és a masszázs során érintkezett Sinner testével. A WADA fellebbezése szerint az ITIA megállapítása - a hiba vagy hanyagság hiányáról - a hatályos szabályok szerint nem helytálló.

Sinner augusztus végén jelentette be, hogy kirúgta az edzőjét és a gyúróját (az olimpiát állítása szerint mandulagyulladása miatt volt kénytelen kihagyni), a botrányról pedig azt nyilatkozta:

Semmi rosszat nem csináltam.

Ennek ellenére sokakban maradtak kérdések az üggyel kapcsolatban, Roger Fereder például azt nyilatkozta: függetlenül attól, hogy az olasz játékos doppingolt vagy sem, az ügy mindenképpen árt a tenisznek.

A teniszt megrázó doppingbotrányról Bede Márton írt hosszabb elemzést.

via MTI

Kiemelt videóink