Orbán narratívája szerint ő áll a brazil-kínai béketerv mögött is, csak túl diszkrét

külföld
szeptember 30., 11:03

Orbán Viktor is fontos szerepet játszik az orosz-ukrán háború legújabb, brazil-kínai vezetésű béketervének előkészületeiben, csak diplomáciai okokból vonult a háttérbe - ezt állítja legalábbis a jobboldali svájci lap, a Weltwoche Orbán-rajongó főszerkesztője, miután ismét együtt utazott a magyar miniszterelnökkel.

Roger Köppel volt az az újságíró, akinek júliusban a Putyinnal való tárgyalása után is hosszú interjút adott Orbán a repülőgépen. Ezúttal Prágába, Zeman korábbi cseh elnök születésnapjára utaztak megint együtt, és a mostani információi is Orbántól származnak.

A cikke szerint Orbán Viktor beszélt neki arról, hogy a látszólagosnál nagyobb szerepe van a legújabb ukrajnai békekezdeményezésben is, abban, amit Kijev és az Európai Unió külügyi vezetése is határozottan elutasít.

Ez az a bizonyos brazil-kínai béketerv, amiről májusban lehetett először nyilvánosan hallani. A terv a deeszkalációt és a kompromisszumot hangsúlyozza, de az ismert pontjaiban nincsen szó sem Ukrajna területi szuverenitásáról, sem az orosz csapatok kivonásáról, ezért Zelenszkij ukrán elnök azt elutasítja.

Brazília és Kína most nemzetközi koalíciót próbál összehozni a terv támogatására, főleg a "globális dél" országaiból. A múlt héten New Yorkban az ENSZ-ben 15 ország részvételével tartották "a Béke barátai" nevű kezdeményezés első találkozóját, ezen többek között Egyiptom, Szaúd-Arábia, Indonézia és Mexikó képviseltette magát.

Az eseményen Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő szerint Magyarország is részt vett, rajtunk kívül még Franciaországot és Svájcot hívták meg Európából a kezdeményezésbe - az ő részvételükről nincs hivatalos információ.

A svájci jobboldali Weltwoche - feltehetően Orbán közlése alapján - azt állítja, hogy a magyar miniszterelnöknek valójában aktív kezdeményező szerepe volt, és Orbán New Yorkban intenzív tárgyalásokat folytatott Kínával és Brazíliával is, hogy ebben a keretben, nagyobb nemzetközi nyomással békecsúcsot hozzon össze Zelenszkij és Putyin között.

A svájci lap (vagy inkább Orbán Viktor) narratívája szerint Orbán maga győzte meg Lula brazil elnököt az új békekonferencia tervéről. Orbánnak eszerint csak azért kellett diszkréten háttérbe vonulnia, mert az előző, jobboldali populista brazil elnök, Bolsonaro támogatójaként fagyos a kapcsolat a baloldali brazil vezetés és a magyar kormány között. Bolsonarót februárban két napra a sao paulói magyar konzulátusra menekítették, miután úgy tűnt, hogy puccskísérlet miatt letartóztathatják.

A brazil-kínai béketervet az Európai Unió nem támogatja, mert az nem Ukrajna támogatásából indul ki. Részvétele miatt Josep Borell, az EU külügyi főképviselője bírálta Magyarországot is, mert szerinte a kezdeményezők valójában Ukrajna kapitulációjában gondolkodnak, amikor békéről beszélnek.

Zelenszkij ukrán elnök szintén élesen elutasítja a tervezetet, mert szerinte nem a teljes és igazságos békét célozza, hanem az orosz kolonializmus támogatására próbál nemzetközi kórust létrehozni. "Mi mögötte a valódi érdek? Nem fogjátok a hatalmatokat Ukrajna kárára növelni" - üzente az ukrán elnök a kezdeményezőknek.

Kiemelt videóink