Soha nem látott szintre emelte hadi kiadásait Oroszország

külföld
október 01., 08:03

Oroszország 25 százalékkal növeli a védelmi kiadásait, így azok rekordmagas szintet érnek el. Mindez a 2025-re tervezett költségvetés hétfőn publikált adataiból derül ki, amelyben 13,5 billió rubelben határozzák meg a védelemre szánt összeget. Ez körülbelül 3 billió rubellel több, mint az idei évre elkülönített összeg, amely szintén rekordot jelentett.

A háború képei közül egy Mariupolból.
photo_camera A háború képei közül egy Mariupolból. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A védelmi és biztonsági kiadások együttesen Oroszország teljes kormányzati kiadásainak körülbelül 40 százalékát, vagyis 2025-ben 41,5 billió rubelt tesznek majd ki. Mindezek meghaladják majd az oktatásra, egészségügyre, szociálpolitikára és a nemzetgazdaságra fordított összeget együtt. Ráadásul a költségvetési tervezet szerint a szociális kiadások várhatóan 16 százalékkal csökkennek.

„A hadi kiadások növekedése megerősíti, hogy az orosz gazdaság háborús üzemmódra váltott, és még ha az ukrajnai háború hamarosan véget is érne, az, hogy pénzt áramoltatnak a hadseregbe és a túlfújt védelmi szektorba, továbbra is kiemelt prioritás marad” – idézi a Bell című orosz gazdasági szaklapot a Guardian.

Kiemelt videóink