A teljes Mézga család kikacagta a propagandát Magyar Péter tüntetésén

belföld
október 05., 21:30
  • A sajtószabadságért tüntetett a Tisza Párt a közmédia Kunigunda utcai székházánál.
  • Rengeteg volt a magyar zászló, és Magyar Péter szavait megfogadva a lyukas zászló is.
  • Az ellenzéki pártvezető Orbán Viktornak is üzent, akivel szerdán Strasbourgban az európai parlament ülésén csap össze.
  • Nem kis meglepetésre felszólalt Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő is, akit Magyar öt napja még Duna párt szervezésével vádolt.

Eszembe jutott egy történet, ha már annyian hasonlítják Magyar Pétert a két évtizeddel ezelőtti Orbán Viktorhoz. Két feladatot kellett teljesítenem ahhoz 2002-ben, hogy felvegyenek az Indexhez. Az egyik egy szombati próbahírszerkesztés volt, a másik pedig egy tudósítás: a mostani Magyar Péternél alig pár évvel fiatalabb Orbán Viktor és a Fidesz tartotta a Szabadsági téri MTV-székház előtt, téma a sajtószabadság volt. Az országgyűlési választást nem sokkal előtte elvesztő Fidesznek volt egy ajánlata arról, hogy lehet helyreállítani a sajtószabadságot, és ez sok mindent elárul arról, miért tartunk most ott, ahol: az akkori Orbán szerint két közszolgálati tévécsatorna kell, egy jobboldali („nemzeti”, ahogy ő fogalmazott), meg egy szocialista.

Ágyúval mentek

Most nem volt akkora szerencsém, mint 22 évvel ezelőtt, amikor elég volt kiballagni a Szabadság térre egy jó kis sajtószabadság-tüntetésért, most a III. kerületi Kunigundába utcába kellett menni, ahol távhővezetékek és kémények szomszédságában székel az úgynevezett közmédia. Mielőtt elindultam volna, megnéztem, mit mond az M1 13 órás híradója Magyar Péterről és a tüntetéséről. Ami azt illeti – ezt egy ideje észrevettem már – sokkal ügyesebbek, mint a NER kezdeti, csetlő-botló éveiben. Emlékeznek, annak idején a számukra kellemetlen dolgokat elhallgatták vagy úgy csináltak, mintha egy semmiség lenne. Egy igazán nagy létszámú tüntetésről például úgy tudósítottak, hogy az utcának a másik, kihalt felét vették fel háttérnek.

photo_camera Gyülekezik a kemény mag Fotó: Németh Dániel/444

Most semmi ilyesmi nem volt, hosszú blokkban foglalkoztak a készülő tüntetéssel:

  • felidézték a 2018-as, bohózatszerű ellenzéki székházfoglalás-kísérletet;
  • megemlítettek néhányat Magyar sajtószabadságot követelő 16 pontjából;
  • értetlenkedtek, hogy miért tüntet Magyar a sajtószabadágért, amikor egy csomószor hívják;
  • bejátszottak egy úgynevezett elemzőt (furcsa módon az ilyen típusú elemzőknek mindig mindenről pontosan ugyanaz a véleményük, mint Orbán Viktornak), aki elmondta, hogy a tüntetésen szélsőbalos módszerekre kell számítani, puha erőszakra, és egyfajta kettősségre: maradj szimpatikus, de legyen némi káosz;
  • bemutattak egy állítólagos Tisza-szimpatizánst, aki fejszével ment volna tüntetni;
  • megvédték Szöllősi Györgyit, az ATV Egyenes Beszédének főszerkesztőjét, mert Magyar Péter felhozta az indonéziai nyaralását.

Szóval kimerítő egy blokk volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.