Magyar Péter: A fideszes kokárdázás a kisajátításról szólt, nekünk nem a megosztás a célunk a lyukas zászlóval

POLITIKA
október 01., 11:42

Kedden reggel bejelentette Magyar Péter, hogy „a Tisza Párt jelképe a mai naptól az 1956-os lyukas zászló”, és ezzel megidézte 2002 tavaszát, amikor egy politikai versenyben az akkori ellenzék, a Fidesz, egy nemzeti jelképet tett meg saját jelképének. 22 évvel ezelőtt a választások két fordulója között Orbán nyílt politikai agitációra kérte híveit, azt mondta, minden nap hordjanak kokárdát a jobboldali szavazók, akik lelkesen így is tettek, és bár ez is hozzájárult egy elképesztő mozgósításhoz, a választást végül elvesztették.

A kokárdamozgalomról így írt Rényi Pál Dániel a Győzelmi kényszer című könyvében: „Nem véletlen, hogy a 2002-es kampány jobban megrázta az országot, mint bármelyik 1990 óta: családok szakadtak szét politikai viták miatt, iskolai és munkahelyi konfliktusok sokaságáról tudósított a sajtó. Volt általános iskola, ahol meggyanúsították a tanárt, hogy a kokárdát hordó első osztályos diákoknak felmentést adott a dolgozatírás alól. Ami egyik oldalon szétszakította, a másikon összekötötte az embereket. A nagygyűlések addig ismeretlen közösségi élményeket adtak a szimpatizánsoknak: ezrek és tízezrek találtak egymásra a pártrendezvényeken. Bátorították, biztatták, és olykor hergelték is egymást. A mozgalmi láz, amit az idézett elő, hogy a közösségnek feladata, sőt küldetése lett, megsokszorozta a több százezres közösség elkötelezettségét, és megerősítette öntudatát. 2002 áprilisa a fideszes szurkolótábor identitásképző alapélménye lett.”

Fideszes március 15-e 2018-ban.
photo_camera Fideszes március 15-e 2018-ban.

Mindezek miatt külön felhívtuk Magyar Pétert, hogy megkérdezzük, ez a 2002-es orbáni lépés volt-e a minta az 56-os lyukas zászló használatára.

„Nem az volt a minta, mert a 2002-es fideszes kokárdázás egy nemzeti jelkép kisajátításáról szólt. Ők azt mondták, hogy aki kokárdát hord, az a fideszes. Erre mindenki jól emlékszik. Mi nem mondunk ilyet, nekünk nem a megosztás a célunk, épp ellenkezőleg.” Magyar azt mondja, annyit szeretnének kifejezni, hogy „nem lehet, hogy Orbán Balázsok és a hozzá tartozó politikai szereplők meggyalázzák ennek a gyönyörű magyar jelképnek és a hozzá kötődő hősöknek az emlékét”.

2022-es október 23. Zalaegerszegen, Orbán beszéde közben.
photo_camera 2022-es október 23. Zalaegerszegen, Orbán beszéde közben. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Tisza Párt elnöke azt mondja, a párt hivatalos logója marad az, ami eddig, és nem kérik a támogatóikat arra, hogy minden nap a lyukas zászlóval vagy egy arra utaló kitűzővel jelenjenek meg. „Azt viszont tisztába szeretnénk tenni, hogy azt nem lehet megtenni, amit Orbán Balázs tett, és azt sem, amit a Fidesz tesz, hogy úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi. Máig a helyén van az az ember, aki a magyar alkotmányosságot, a magyar függetlenséget és a magyar szuverenitást kérdőjelezte meg.”

A lyukas zászló ugyanakkor a fideszes tábor által is sűrűn használt jelkép volt az elmúlt években. Erről Magyar azt mondja, „örülni kell, ha minél több politikai közösség, akár a fiatalok, akár az idősek aktívan emlékeznek, és használják, büszkék a hőseikre, ellentétben Orbán Balázssal”.

Kiemelt videóink