Potenciálisan katasztrófát okozó viharrá minősítették a Milton hurrikánt

külföld
október 08., 07:13

Rendkívül veszélyes, ötös kategóriájú hurrikánná minősítették a Miltont, ami várhatóan a hét közepén éri el Florida partjait, írja a BBC. A szakértők katasztrofális viharhullámokra figyelmeztetnek a Tampa-öböl környékén, akár 285 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Ken Graham, a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat igazgatója szerint a Milton rekordgyorsasággal vált ötös kategóriájú, potenciálisan katasztrófát okozó hurrikánná, a szélsebesség 24 óra alatt 148 kilométer/órával erősödött. „Ez a harmadik legmagasabb érték, amit feljegyeztünk” – mondta.

A térségre 67 tartományból 51-re vészhelyzeti állapotot hirdettek a Milton hurrikán miatt, a helyi lakosokat az elmúlt évek legnagyobb evakuálási intézkedésére figyelmeztették. „Feltételeznünk kell, hogy ez szörnyű lesz” – mondta Ron DeSantis kormányzó hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. „Sajnos a Helene áldozatai közül néhányan a vihar útjába kerültek”. A Helene hurrikán közel két hete hagyta el a térséget, összesen 225 ember halt meg, százakat még mindig keresnek.