100 milliárd dollárjába kerülhet a Milton hurrikán a biztosítóknak

külföld
október 09., 20:17

A következő órákban éri majd el Florida partjait a Milton hurrikán, a készültség a Tampa és Orlando városától délre húzódó sávban óriási, vannak zónák, ahonnan távozásra szólították fel a lakosokat. Hogy ez hogy zajlott, arról olvasónk, Ádám segítségével számoltunk be, aki ott van Floridában és az elmúlt pár napban naplószerűen rögzítette a történéseket.

A Milton 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődhet, mire eléri a partokat, ez a legpusztítóbb viharok kategóriája. Az is egyre biztosabb, hogy északi kiterjedése érinteni fogja a négyszázezres Tampa városát. Ha pedig így lesz, akkor sűrűn lakott területeken is kárt okoz majd. A Morningstar DBRS elemzői úgy számoltak, hogy 60-100 milliárd dollár között lehet majd az az összeg, amelyet a különböző biztosítótársaságoknak ki kell majd fizetnie a területen élő embereknek és az ott működő cégeknek.

Ilyen szintű pusztítást utoljára a 2005-ös Katrina hurrikán okozott, akkor elérte a 100 milliárd dollárt a kárösszeg Floridában. A 2022-es Ian hurrikán, amley a második a biztosítási összegek tekintetében, 60 milliárdjába került a biztosítóknak. A rekordösszegű várakozás miatt estek is a biztosítótársaságok részvényei az elmúlt napokban.

(Reuters)