Itt van Nagy Márton turisztikai csomagja

gazdaság
október 14., 16:48

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy úgynevezett sajtótájékoztatón (Az MTI nem hirdette meg a többi sajtóeseménnyel együtt, meghívást nem kaptunk) jelentette be, hogy egy 16 pontos csomaggal akarja növelni a turisztikai ágazat versenyképességét.

Az Index híre szerint egyebek mellett

  • emelik a bulinegyedben a járőrök számát, rendőrőrsöt is terveznek ide;
  • szigorodik az Airbnb-szabályozás, ahogy ezt már belengették a terézvárosi népszavazás előtt;
  • a falusi turizmus jegyében pajtákat, pincéket is szálláshelyként hasznosíthatnak;
  • kisebb medencéknél nem kell úszómester;
  • készpénzmentesen is adható borravaló;
  • a szervízdíjat maximalizálják, és elkülönítik a borravalótól;
  • az állatkerti belépő béren kívüli juttatás lesz;
  • idegenvezető nem lehet akárki;
  • mobiltelefonba integrált lesz a SZÉP-kártya;
  • nem mindenhol lesz kötelező az éttermi parkoló biztosítása;
  • eltörlik a CO2-adót, ezzel támogatva a ferihegyi reptér versenyképességét.

A magyarországi turizmus a fénykorát éli, különösen Budapesten. A KSH június-július-augusztus adatai alapján a Magyarországra látogató külföldi vendégek száma 13 százalékkal növekedett 2023 nyarához képest. Ha pedig Budapestre fókuszálunk, akkor

a fővárosban 11 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldről érkező turisták.

A fővároson kívül egyedül Debrecen és térségében volt 6 százalékos növekedés, Tokaj környékén az idei szezonban szerény 3 százalékkal nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, miközben a Balaton sem remekelt, itt is csak 3 százalékos növekedés történt.

A nyári szezon teljesítményét az általánosan kedvező nemzetközi hangulat és fokozott érdeklődés is támogatta. Az európai városok iránt eleve megnövekedett az érdeklődés, ezért az Európai Turisztikai Szövetség azt várta előzetesen, hogy Budapest azon helyszínek között lesz, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtják az idei nyáron. A viszonylag kicsi távolságok pedig a körutazásos nyaralásokat is lehetővé teszik, a nyár elején készült felmérés szerint Bécs-Budapest kifejezetten a kedvelt utazási helyszínek közé tartozik.

photo_camera Turisták Budapesten Fotó: HARUN OZALP/Anadolu Agency via AFP

A magyar kormány közben már jó ideje kiemelt figyelmet (és pénzt) áldoz a turizmus fejlesztésére. A főváros népszerűsítését pedig egész egészen új kezdeményezéssel célozták meg. Az Orbán Ráhelhez szorosan kötődő Magyar Turisztikai Ügynökség szervezett május utolsó napjaiban influenszertripet szervezett a fővárosba. A Budapest Influence Trip nevű eseményen egyrészt világhírű és hazai influenszerek posztolgattak a fővárosról a közösségi médiában, másrészt az MTÜ is elkészítette a maga imázsfilmjét. Hogy utóbbinak pontosan mekkora szerepe van az idei nyári szezon alakulásában és Budapest vonzerejének a növelésében, az a KSH számaiból nehezen számszerűsíthető.