Katonai szövetséget kötött Putyin Észak-Koreával

külföld
október 14., 22:06

Miközben Zelenszkij szerint már Ukrajnában a fronton harcolnak észak-koreai katonák, Putyin benyújtotta a Dumának az Oroszország és Észak-Korea közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést.

Annak a megállapodásnak a ratifikálásáról van szó, amit Putyin júniusban az észak-koreai látogatásán kötött meg Kim Dzsong Unnal. Ennek meghatározó része a katonai-védelmi szövetség: a dokumentum szerint, ha az egyik fél fegyveres támadásnak van kitéve bármely állam részéről, és háborús állapotba kerül, a másik ország haladéktalanul katonai és egyéb segítséget nyújt neki minden rendelkezésére álló eszközzel.

A szerződés katonai segítségnyújtásra vonatkozó cikke szinte teljesen megismétli a Szovjetunió és a KNDK közötti, még 1961-ben kötött barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést.

Észak-Korea jelentős mennyiségű tüzérségi lövedékekkel látja el Oroszországot az orosz-ukrán háborúban használnak, de hétfőn Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Észak-Korea ezen kívül orosz egységekben Ukrajnába küldi harcolni a katonáit, és ezzel „ténylegesen csatlakozik a háborúhoz”.

(Ria Novosztyi, Meduza)