„A kommunista ideológia összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációk” vannak a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentésében a Transparency szerint

belföld
október 15., 13:20

„A kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt a Szuverenitásvédelmi Hivatal honlapján október 14-én közzétett jelentés” – írja keddi közleményében a Transparency International (TI) Magyarország.

photo_camera Lánczi Tamás Fotó: Kristóf Balázs/444

A közlemény megismétli, amit a szervezet jogásza hétfőn mondott a 444-nek, hogy a hivatal úgy tette közzé a TI Magyarországról szóló jelentését, hogy még a saját működését megalapozó törvény előírásait sem tartja tiszteletben. „A jelentéstervezetet ugyanis annak véglegesítése előtt meg kellett volna kapnunk, és az észrevételeinkre, már ha tettünk volna ilyeneket, a hivatal köteles lett volna válaszolni” – írták, hozzátéve, hogy ez nem történt meg.

A TI szerint autokrata hatalmakra jellemző tempót diktál a Szuverenitásvédelmi Hivatal. „A Lánczi Tamás vezette állami szerv egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államok által vezetett globális összeesküvésről, nagyhatalmak közötti titkos kémjátszmákról, és ki másról, mint Soros Györgyről fantáziál a TI Magyarországról szóló jelentésében”.

A jelentés foglalkozik a TI által évente összeállított Korrupció Érzékelési Indexszel (Corruption Perceptions Index, CPI) is. A módszertan nyilvános, a szervezet szerint ezzel még a Fidesz is tisztában volt akkor, amikor 2010 előtt a CPI akkori eredményei alapján kritizálták a kormányt 2007-ben és 2008-ban.

photo_camera Fotó: Transparency International

„A TI Magyarország maradt az, ami a megalakulása óta mindig is volt: a korrupciót feltáró és az ellen küzdő, pártoktól független, Magyarország fejlődését előmozdítani kívánó civil szervezet. A jelen helyzetben – az Európai Parlament 2022-es állásfoglalását idézve – a »hibrid választási autokrácia« viszonyai között mindez a rendszerszintű visszaélések, a korrupcióra alapuló hatalomgyakorlás és a jogállamiság felszámolása ellen irányuló elszánt harcot jelenti. Valójában ez fáj a jelenlegi államhatalomnak, és nem valódi módszertani kritikák húzódnak meg a Korrupció Érzékelési Index elleni kormányzati támadások mögött” – írták.

A TI szerint téves az a megállapítás, hogy a Bizottság azért indította el az uniós források visszatartásával a feltételességi eljárást a magyar kormánnyal szemben, mert a TI Magyarország hozzájárul a jogállamiság jelentéshez. „Ezzel szemben a tény az, hogy Magyarország azért nem fér hozzá a mintegy húsz milliárd eurónyi fejlesztési forráshoz, mert rendszerszintűvé vált a korrupció és alapjaiban sérült a jogállam.” A szervezet visszautasította az átláthatatlanságra vonatkozó állításokat is, és azt írták, hogy a hivatal az előre megfogalmazott megállapításait akarta csak alátámasztani, miközben „egyetlen igaz következtetést” sem vont le.

Zárásképp arról írtak, hogy a hivatal vizsgálatával szemben alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, és vizsgálják a további jogi lépések lehetőségét.