Pocsék adat jött az építőiparról: mélyponton vannak az útépítések

gazdaság
október 15., 09:29

Nagyon hektikus teljesítményről árulkodnak idén a KSH havi építőipari adatai, hiszen az év első hónapjainak gyengébb teljesítményét tavasszal egy bizakodásra okot adó felpattanás követte, de csak, hogy utána lejtmenetbe forduljon az ágazat. Azt már az előző havi adatból is sejthettük az új szerződések volumene alapján, hogy majd valamikor a jelenleg mélyponton lévő útépítések fogják felsegíteni az ágazatot a gödörből, és ennél több pozitívumot az augusztusi adatok alapján sem lehet elmondani. Ez a csoda még egy ideig a jelek szerint várat magára.

A statisztikai hivatal friss közlése szerint az építőipari termelés 6 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos időszakához képest, júliushoz mérten pedig 2,1 százalékos csökkenés volt. A visszaesés az elmaradó uniós források, a leállított állami beruházások és az általános óvatosság miatt nem nevezhető rendkívülinek. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 3,2, az egyéb építményeké 10,2 százalékkal csökkent. Ezzel az adattal kicsit még jobban távolodott az ágazat teljesítménye a 2021-es év átlagától, a friss adat alapján 6,1 százalékos elmaradás mutatkozik, míg az épületek építésénél 4,4 százalékos, az egyéb építményekénél pedig 8,2 százalékos az elmaradás.

A júliusi és az augusztusi mínusz adat alapján jó esély mutatkozik arra is, hogy a harmadik negyedéves GDP-t az ágazat visszafogja, érdemben semmit nem fog tudni hozzátenni a növekedéshez. Hasonló mondható el az iparról is, amely meglehetősen nagyban tudja befolyásolni a gazdasági növekedést.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésénél 7,3, az egyéb építmények építésénél pedig 30,8 százalékkal csökkent a termelés volumene. Utóbbi egyébként annyira pocsék adat, hogy ennél rosszabbra legutóbb a covid utáni első leállás után 2020 októberében volt példa, akkor 36,5 százalékos volt az éves bázisú elmaradás. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése ugyanakkor 11,5 százalékkal nőtt augusztusban.

Köznyelvre lefordítva: az utak, közművek, hidak, vasutak, kikötők, repülőterek építése (egyéb építmények) nemcsak jócskán elmarad az egy évvel ezelőtti szinttől, hanem többéves mélyponton is van.

Ellenben a speciális szaképítés termelése, vagyis mint az állványozás, falazás, betonozás, vagy épp felvonóépítés, csőhálózat, fűtő-, hűtőberendezés szerelése 11,5 százalékkal több volt, mint egy éve.

link Forrás

Augusztusban kevesebb (-19,6 százalék) új szerződést kötöttek mint egy évvel korábban, ezen belül az épületek építésére 27,1, az egyéb építmények építésére pedig 11,1 százalékkal volt kevesebb az új szerződés.

Ha pedig a meglévő szerződésállományt nézzük, ez az egyetlen biztató adat a statisztikában. Az állomány volumene 22,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,8 százalékkal, az egyéb építményekre vonatkozóké viszont 51,4 százalékkal volt nagyobb. Vagyis a nyári hónapok folyamán rengeteg szerződést kötöttek út-, hidak, közművek építésére, ezek ha elkezdődnek, nagyban tudják segíteni majd az ágazat helyzetét.

Lakáspolitikai ösztönzők kellenek

„A visszaesés teljes mértékben összhangban van az összhangban van az Újház Zrt.
augusztusi, ugyancsak kiábrándító forgalmi adataival. Jó hír ugyanakkor, hogy a
piacvezető, és országos lefedettséggel működő Újház Zrt. szeptemberi építőanyag
kereskedelmi adatai kifejezetten erősödést mutatnak tavaly szeptemberhez képest” –
mondta Juhász Attila a társaság elnöke.

„Míg augusztusban a szerkezetépítésben, a tetőfedésben, burkolásban, szigetelésben és a felületképzésben használt anyagok forgalma augusztusban mind visszaesést mutatott 2023 augusztusához képest, addig szeptemberben mindezekben a termékkörökben határozottan nőtt a forgalom.”

Juhász Attila szerint jó jel, hogy a szerkezetépítés árucsoportban 7,5, a tetőfedésben
pedig 8,5 százalékos bevétel növekedést regisztrált szeptemberben a társaság, ezek
ugyanis az induló építkezések legfontosabb alapanyagai. A szeptemberben eladott
falazóelemek mennyisége például 24 százalékkal, értéke pedig 11 százalékkal
emelkedett, miután az árak jelentősen csökkentek 2023-hoz képest.

Az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata úgy látja, hogy a hazai építőipar KKV szegmensének fellendítése csak a július óta élő lakossági épület energiahatékonysági támogatás egyszerűsítésével, és további lakáspolitika ösztönző intézkedésekkel együtt érhető el.