Feketelistázhatja a terrorizmusfinanszírozás és a pénzmosás elleni nemzetközi szervezet Oroszországot

külföld
október 16., 09:27

Jövő héten dönt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet vezető kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) arról, hogy felkerüljön-e Oroszország a feketelistára, írja a Politico.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A szervezet rendszeresen értékeli az országokat aszerint, hogy mennyire elkötelezettek a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek elterjedése elleni küzdelemben.

Az FATF 2023 februárjában, egy évvel a háború kitörése után felfüggesztette Oroszország tagságát, de eddig nem tették őket szürke- vagy feketelistára. A szervezet nyilvánosan azt mondta, hogy elfogadhatatlannak tartja Oroszország agresszióját, de a gyakorlatban Oroszország rangsorának csökkentéséhez a közel 40 tagország - köztük Kína, India, Brazília, Dél-Afrika és Szaúd-Arábia - konszenzusára van szükség.

Ukrajna a lap szerint először 2022 áprilisában kérte, hogy Oroszországot jelöljék a magas kockázatú országok közé, és azóta folyamatosan - bár sikertelenül - újabb bizonyítékokat nyújtott be, hogy Moszkvát feketelistázzák. Az ukránok szerint figyelemre méltó az Oroszország és a magas kockázatú országok, például Észak-Korea és Irán közötti szoros pénzügyi és katonai együttműködés. Azt is felhozzák, hogy az oroszok magánhadseregeket - Wagner-csoport - és az ezekhez kapcsolódó illegális tevékenységeket is finanszírozza. Ha a javaslatot és a bizonyítékokat elfogadják, Oroszország Iránhoz, Észak-Koreához és Mianmarhoz csatlakozik a FATF kockázati listájának legmagasabb szintjén.