Egy tajvani tisztviselő szerint Kína egyre jobban kiépíti a képességét, hogy a Tajvan körüli hadgyakorlatot konfliktussá alakítsa

külföld
október 17., 07:05

Egy magas rangú tajvani biztonsági tisztviselő szerint Kína azért növeli a kapacitását Tajvan körül, hogy a hadgyakorlatot gyorsan teljes körű támadássá alakíthassa.

Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, hétfőn nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett a sziget körül, mert „szeparatista cselekményekre” figyelmeztetett a tajvani elnök, Lai Csing-te múlt heti nemzeti ünnepi beszédét követően.

Tajvan az elmúlt öt évben szinte naponta panaszkodott a sziget körüli kínai katonai tevékenységekre, beleértve legalább négy nagyszabású hadgyakorlatot és rendszeres „harckészültségi járőrözést”. „Egyre jobban kiépítik azon képességüket, hogy a hadgyakorlatokat konfliktussá változtassák” - mondta a tisztviselő.

Tajvan arról számolt be, hogy rekordszámú, 153 kínai repülőgép vett részt a gyakorlatokon, és a tisztviselő hozzátette, hogy soha nem látott számú, 25 kínai haditengerészeti és parti őrségi hajó is megközelítette Tajvan 24 mérföldes (39 km) összefüggő övezetét. A tisztviselő szerint ez a hadgyakorlat minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelentetett Tajvanra. A tisztviselő elmondta, hogy a gyakorlat során Kína két rakétát indított egy meg nem nevezett szárazföldi terület felé.

A kínai védelmi miniszter nem kommentálta az állításokat. (Reuters)