Moldova a vasárnapi elnökválasztáson és népszavazáson az orosz kavarások ellenére tehet újabb lépést az EU felé

külföld
október 19., 15:22

Elnökválasztást és népszavazást tartanak vasárnap Moldovában, Európa legszegényebb országában. Ez lesz az első elnökválasztás azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, így annak tesztje is, mekkora befolyása maradt Moszkvának a valaha a szovjet érdekszférába tartozó országban. Bár a mindennapi életre a jövő évi parlamenti választások eredménye kétségkívül nagyobb hatást fog gyakorolni, de az elnökválasztás már jelezni fogja a nemzetközi közösségnek, hogy Moldova keletre vagy nyugatra húz.

Tizenegy jelölt indul az elnökválasztáson, közülük az elemzői várakozások szerint a jelenlegi, Európa-párti elnök, Maia Sandu fogja a legtöbb szavazatot kapni, ám abszolút többségre nem nagyon lehet számítani, úgyhogy november elején jöhet majd a második forduló, amit már nagyobb kérdőjelek öveznek. Egyelőre kérdéses, hogy a Sanduval elégedetlenek mennyire állnak majd be a másik jelölt mögé. Természetesen előre nem lehet megjósolni, hogy ki jut a második fordulóba, de a moldovai politikai szakértők úgy látják, Maia Sandu legfőbb kihívója az oroszpárti erők által támogatott korábbi legfőbb ügyész, Alexandr Stoianoglo lesz.

Maia Sandu államfő
photo_camera Maia Sandu államfő Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Maia Sandu úgy szeretné nyugati irányba terelni Moldovát, hogy tudja, milyen ott az élet. A Harvardon (is) diplomázott, a moldáv gazdasági minisztériumban, majd a Világbank kisinyovi irodájánál dolgozott, később a Világbank washingtoni ügyvezető igazgatójának tanácsadója lett. Washingtonban élt, amikor megkeresték, hogy legyen oktatási miniszter Moldovában, végül kisebb kanyarok után (2016-ban még elvesztette az elnökválasztást, majd 2019-től miniszterelnök volt) ő lett az ország első női elnöke.

A gagauz származású Alexandr Stoianoglot 2019-ben főügyésszé nevezték ki, majd Sandu hatalomra kerülése után korrupciós vádakkal eltávolították. Stoianoglo az ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte, amely úgy ítélte meg, hogy sérült a tisztességes eljáráshoz való joga. Azóta a moldáv lakosság egy része szerint ő A Becsületes Tisztviselő, Aki Igazságtalanul Szenvedett Moldova EU-párti Kormánya Miatt.

photo_camera Stoainoglu plakátról néz néhány moldáv választópolgárt Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Kicsi, szegény, és fontos

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.