Szijjártó Péter: Itt mindenkinek elment a józan esze?

POLITIKA
október 19., 10:15

Sajátos eszmefuttatás szakadt ki szombat délelőtt Szijjártó Péterből, a címben is megidézett felütéssel.

A magyar külügyminisztert két olasz esete háborította fel az „igazságszolgáltatással” és az „európai baloldali mainstreammel”.

Mi volt a két eset? Szijjártó így írta körül:

„Matteo Salvini megvédte Olaszország határait, ezzel az ország és polgárainak biztonságát, amikor nem engedte, hogy egy illegális migránsokat szállító hajó kikössön Olaszországban. Következmény: az olasz ügyészség hat év börtönt kért rá. Ilaria Salis Magyarországra jött egy banda tagjaként, hogy találomra járókelőket verjenek össze Budapest utcáin. Következmény: a baloldal az Európai Parlamentbe menekítette. ”

Majd végül feltette ismét a mindenkit foglalkoztató kérdést:

„Itt mindenkinek elment a józan esze?”

Nem szeretnék senkit összezavarni a tényekkel, de a rend kedvéért felidézném a két esetet.

Matteo Salvini 2019-ben még belügyminiszterként tagadta meg az engedélyt a Földközi-tengeren menekülteket segítő, Open Arms nevű spanyol hajótól, hogy kikössön Lampedusán. A hajó fedélzetén 147 bevándorló volt. A kormánydöntés miatt 19 napig nem köthettek ki sehol, végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást.

Magyarán amit Szijjártó határvédelemként definiál, az egy közel 150 ember életét veszélyeztető manőver volt. Az olasz parlament szerint emellett túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, és a nemzetközi konvenciók megsértése. Ezért indult eljárás Salvini ellen, ezért vonták meg a mentelmi jogát, és ezért kértek rá hat év börtönt.

Ilaria Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival közösen Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására – ezen a gyakorlaton a későbbiekben sem változtattak –, ügyvédjén keresztül pedig a magyar börtönkörülmények miatt panaszkodott. Ezek hatására kisebb diplomáciai csörte alakult ki Olaszország és Magyarország között. Salis a vádakat mindvégig tagadta, és együttműködő volt az eljárás során. Mindeközben a támadás állítólagos áldozatai nem tettek feljelentést a rendőrségen. A 39 éves nőt végül 2024 májusában kiengedték a börtönből, és házi őrizetbe helyezték Budapesten, az EP-választáson pedig olasz európai parlamenti képviselővé választották, így az ő megillető mentelmi jog birtokában visszatérhetett Olaszországba.

Szijjártó Péter posztja alább megtekinthető: