Trump a leggonoszabb embernek nevezte a bírót, aki nyilvánossá tett 1889 oldalnyi bizonyítékot a 2020-as puccskísérlet ügyében

külföld
október 19., 10:46

Donalt Trump „a leggonoszabb embernek” nevezte Tanya Chutkan szövetségi bírót, aki közel 1900 oldalnyi bizonyítékot tett nyilvánossá a volt republikánus elnök ellen zajló választási összeesküvés ügyében - írja a BBC.

A jelenleg is republikánus színekben induló Trump szerint az, hogy Chutkan elutasította az új bizonyítékok nyilvánosságra hozatalának elhalasztását a választások utánra, „választási beavatkozásnak” minősül.

Az igazságügyi minisztérium belső szabályainak értelmében a választást megelőző 60 napon belül kerülni kell a választást befolyásoló nyomozati lépéseket - ezért jogi elemzők is vitatták, hogy a bíró lépése sérti-e ezeket a szabályokat.

Chutkan viszont azzal érvelt, hogy ha inkább az akták elhallgatását választotta volna, azt is lehetett volna önmagában választási beavatkozásként értelmezni.

„Ha a bíróság visszatartana olyan információkat, amelyekhez egyébként a nyilvánosságnak lenne joga hozzáférni, kizárólag a nyilvánosságra hozatal lehetséges politikai következményei miatt, akkor ez a visszatartás önmagában választási beavatkozásnak minősülhet – vagy annak tűnhet”" – fogalmazott a bíró.

Az 1889 oldalnyi, pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumot még a múlt hónapban nyújtotta be indítványa részeként John Smith, a különleges ügyvédet Trump egy most felvett podcastban „beteg kölyökkutyának” nevezte

A volt elnökkel szemben ebben az ügyben a 2020-as választások megdöntésére irányuló törekvések miatt folyik eljárás.

Tavaly szeptemberben az ügyészek arra kérték Tanya Chutkan bírót, hogy fékezze meg Donald Trump volt elnök kijelentéseit, amelyek megfélemlíthetik a tanúkat, befolyásolhatják a potenciális esküdteket, vagy mások zaklatásához vezethetnek a 2021. január 6-i puccskísérlete miatt indult szövetségi büntetőperben. Akkor trump szájzárrendeletet emlegetett.