A moldávok nem tudják egyszer s mindenkorra megválaszolni a kérdést, akarnak-e csatlakozni az EU-hoz

külföld
október 21., 11:28

Ahogy felvezető cikkünkben írtuk, a moldovai választópolgárok vasárnap két szavazásra voltak hivatalosak, ugyanis a négyévente aktuális elnökválasztással egyidőben népszavazást is tartottak arról, hogy beleírják-e az alkotmányba az EU-tagságra törekvést.

Nem múlt ugyan rettentő sokon, de az elnökválasztáson Maia Sandu hivatalban lévő elnök nem szerezte meg a szükséges többséget ahhoz, hogy elkerülje a második fordulót. Sandu a szavazatok közel 42 százalékát szerezte meg, így a november 3-i második fordulóban az oroszbarát szocialisták által támogatott volt főügyésszel, Aleksandr Stoianogloval kell megmérkőznie, aki a vártnál magasabb, több mint 26 százalékos eredményt ért el az összesen 11 indulóval zajló versenyben.

photo_camera Maia Sandu elnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Bár Sandu előnye jelentősnek tűnhet Stoianoglohoz képest, azok közül, akik a második fordulóban már nem induló kilenc másik jelölt valamelyikét támogatták, várhatóan sokan inkább Stoiagnolu mellett fognak szavazni november 3-án.

Az elnökválasztásnál - és a vártnál - jóval szorosabb lett a népszavazás eredménye, még 98,38 százalékos feldolgozottságnál az igenek 50,07 százalékon álltak, míg a nem szavazatok 49,93 százalékon. Még ekkor is gyakorlatilag egyenlő volt az igenek és a nemek aránya, mindössze 79 szavazat volt a különbség.

Fej-fej melletti népszavazás

Az elnökválasztással egy időben tartott népszavazás tétje az volt, hogy Moldova alkotmányába bekerüljön-e, hogy az ország hivatalosan is törekszik az Európai Unió részévé válni. A népszavazás előtt publikált közvélemény-kutatások szerint 55-65 százalék támogatta a javaslatot, míg 24-35 százalék ellenezte, nem járt tehát kéz a kézben az újrázásért induló, EU-párti Maia Sandu támogatottságával. Az eredmények meglepően szorosan alakultak, ehhez persze - az integrációpárti moldávok szerint - kellett egy jelentős moszkvai ellenszél is.

Az alkotmánymódosítás támogatói a szavazatszámlálás kezdeti szakaszában nagyon lemaradtak, de a központi választási bizottság által kiadott ideiglenes eredmények szerint a külföldön, főként nyugaton élő, fiatalabb és nem kifejezetten oroszbarát moldovaiak szavazataival felzárkóztak az EU-párti szavazatok. Egyértelmű EU-párti győzelem viszont már semmiképp sem lesz.

photo_camera Szavazó moldávok. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A népszavazással Maia Sandu arra játszott, hogy sok év bizonytalanság után a népszavazás végre eldönti, hogy az ország Oroszországhoz vagy a Nyugathoz akar-e csatlakozni.Bármi is legyen a végeredmény, ez a kérdés lényegében megválaszolatlan maradt.

Bár az eredmény közvetlenül nem befolyásolja a Brüsszellel idén júniusban megkezdett csatlakozási tárgyalásokat, egy egyértelmű „igen” mindenképp pozitívabb jelzés lett volna az Unió számára.

„Példátlan mértékű csalás”

A szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál a moldovaiakhoz intézett nyilatkozatában Sandu azt mondta, hogy „egyértelmű bizonyítékok” vannak arra, hogy a Moldova érdekeivel ellenséges külföldi erőkkel együttműködő bűnözői csoportok több tízmillió euróval, hazugságokkal és propagandával támadták Moldovát, a leggyalázatosabb eszközöket használták, hogy Moldovát és a moldovai állampolgárokat bizonytalanságban és instabilitásban tartsák, és 300 000 szavazatot akartak megvásárolni, amit „példátlan mértékű csalásnak” nevezett.

photo_camera Moszkvában élő moldávok várnak, hogy szavazhassanak. Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

Előre lehetett tudni, hogy Oroszország nem engedi csak úgy szó nélkül, hogy Moldova az érdekszférájából kiszakadva az európai integráció irányába tegyen lépéseket. Az biztos, hogy a választások előtti időszakban Moszkva fokozta Moldova uniós útjának kisiklatására irányuló hibrid háborús erőfeszítéseit. Az eszközök változatosak voltak: a Moszkva-barát ellenzéki csoportok finanszírozása, dezinformáció terjesztése, a helyi választásokba való beavatkozás és egy jelentős szavazatvásárlási program támogatása.

Ilan Shor oroszbarát oligarcha, a választások előtt a közösségi médiában felajánlotta, hogy fizet a moldovaiaknak azért, hogy meggyőzzenek másokat, hogy a népszavazáson nemmel szavazzanak (és persze ők maguk is szavazzanak nemmel), ő ezt az általa megkeresett pénz legitim felhasználásának tartja. Szeptemberben Shor irányból - orosz bankokon keresztül - tizenötmillió dollár érkezett több mint 130 ezer moldovai állampolgár számlájára.